🧪 Heldere en donkere ontdekking tegelijk

Article – 🧪 Heldere en donkere ontdekking tegelijk

PARAMARIBO, 20 februari 2024 – Internationale sterrenkundigen hebben een ontdekking gedaan die met zichzelf in tegenspraak lijkt; het zowel helderste object in het heelal tot nu toe, als het snelst groeiende zwarte gat dat ooit is waargenomen.

Quasar

Het meest heldere object ooit noemt men een quasar, terwijl een zwart gat juist al het zichtbare licht absorbeert en dus volledig zwart en donker is.

Het object is 550 biljoen maal helderder dan onze eigen zon

Een quasar is het actieve centrum van een sterrenstelsel en het object dat nu is ontdekt, wordt "gevoed" door een zogeheten superzwaar zwart gat.

Superzware zwarte gaten, zoals het zwarte gat in deze quasar, ontstaan wanneer enorme sterren onder hun eigen zwaartekracht instorten.

Deze catastrofale ineenstorting trekt alle materie in de buurt, inclusief licht, naar een punt, waardoor een schitterende schijf van materie rond het zwarte gat ontstaat, bekend als een quasar.

De quasar, die de vrij saaie naam J0529-4351 draagt, bevindt zich meer dan twaalf miljard lichtjaar van ons vandaan. Dit betekent dat de lichtstralen die we nu van deze quasar ontvangen, twaalf miljard jaar geleden zijn uitgezonden.

🧪 Heldere en donkere ontdekking tegelijk

Surinaamse sterrenkundige
– Langeman Produkties –

Aanvankelijk dachten de astronomen dat het object een gewone ster was, maar verder onderzoek leidde tot de ware aard en enorme afstand van het object.

500 biljoen

De lichtkracht van deze quasar is extreem sterk en het equivalent aan die van 500 biljoen zonnen.

Het zwarte gat "eet" dagelijks een complete zon op

Alhoewel hij dus 12 miljard lichtjaar van ons vandaan staat, wordt het hierdoor toch mogelijk gemaakt om het verre object waar te nemen.

Het zwarte gat is zo zwaar dat alles wat in de buurt komt, wordt verslonden en in het niets verdwijnt.

De kern van quasar J0529-4351 is daarbij maar liefst zeventien miljard keer massiever dan onze zon, en "eet" elke dag een massa gelijk aan diezelfde zon.

De ongekende groeisnelheid van het centrum in de quasar maakt het tot het "hongerigste" zwarte gat dat ooit is waargenomen.

De waarnemingen zijn gedaan met de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili, een ideale locatie vanwege de minimale lichtvervuiling.

Bron : ESO / NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hebben astronomie en sterrenkunde uw interesse?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!