Koersdaling? Prijzen stijgen!

Article – Koersdaling? Prijzen stijgen!

PARAMARIBO, 21 februari 2024 – Om tot nu toe onbekende redenen is de afgelopen dagen een enorme daling van de valutakoers waargenomen.

Flinke daling

Deze op het oog positieve daling zal echter niet leiden tot een afname van de prijzen van levensmiddelen in de winkels, zo voorspellen diverse analisten.

Het kan nog wel maanden duren voor alles goedkoper wordt

Volgens Arun Hindori, voorzitter van het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname, is het veel te vroeg om een daling van de prijzen te verwachten, omdat dit proces maanden lang de tijd nodig heeft.

Koersdaling

Hindori legt uit dat, hoewel de koers spectaculair is gedaald, de kosten voor levensmiddelen in het buitenland, de kosten voor containers, transport en andere uitgaven niet zijn verminderd.

Hierdoor blijven de prijzen van levensmiddelen ongewijzigd en kunnen op korte termijn zelfs nog gewoon stijgen.

Arun Hindori
voorziter PLIS

Ook mensen / bedrijven die in valuta verdienen, zullen ervaren dat hun vergoeding in SRD opeens enorm is gezakt en de winkelprijzen (of operationele kosten) voor hun dus relatief veel hoger komen te liggen.

Levensmiddelen

Een mogelijke vermindering van de genoemde kosten zal dus niet onmiddellijk resulteren in lagere prijzen van levensmiddelen in de winkels.

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid goederen die de importeurs hebben ingekocht en tegen welke prijs deze zijn verkocht aan tussenhandelaren of winkeliers. Zolang winkeliers nog voorraad hebben die tegen een hoge prijs is ingekocht, zullen zij deze goederen ook tegen een hoge prijs blijven aanbieden.

Importeurs betalen nu meer, verkopers verdienen minder

De prijzen kunnen beginnen te dalen bij de volgende inkoopronde, op voorwaarde dat de goederen tegen lagere prijzen zijn ingevoerd. Het kan echter nog enkele weken of zelfs maanden duren voordat een daling van de prijzen in de winkels merkbaar is.

Koersdaling? Prijzen stijgen!

Onderhandelen over de prijs
– Langeman Produkties –

Hindori merkt op dat de Amerikaanse dollar beschikbaar is en dat importeurs deze kunnen verkrijgen voor tussen de SRD 35 en SRD 36, wat duidt op een relatieve stabiliteit op de markt voor nu.

Geen beleid?

Tegelijk heeft zelfs de regering officieel geen verklaring voor de spontane daling na de eerste maand van dit jaar. Voorheen was men niet in staat de koers te beteugelen en nu lijkt niemand te weten waarom die daalt.

Het financiële beleid lijkt uit te lopen op een grote chaos

Al met al lijkt er van een doelbewust beleid geen sprake en kan er vanwege de heen en weer springende koers voorzichtig gesproken worden van een flinke chaos op de interne financiële markt.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u profijt van de dalende koers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!