'Chan verpulvert Suriname'

Article – 'Chan verpulvert Suriname'

PARAMARIBO, 21 februari 2024 – Het meest waardevolle dat je als land kan hebben, is vertrouwen, of in de termen van een ondernemer goodwill.

Goodwill

Wanneer je een bedrijf op waarde moet schatten, gaat dat niet alleen om zaken als winst, omzet, klantenbestand, machines, productie en gebouwen, maar zeker ook om "goodwill".

Goodwill is zo iets als "het opgebouwde vertrouwen door de jaren heen" en "de mate waarin klanten je een prettig bedrijf vinden en graag zaken met je doen".

Goodwill kost veel tijd en ben je ook zo weer verloren

Net als vertrouwen, komt goodwill te voet en gaat te paard. Met andere woorden; je bent jaren bezig om goodwill op te bouwen, maar je kunt het met één ondoordachte actie kwijtraken.

Waardevol

Goodwill is daarentegen ontzettend waardevol, bij grote bedrijven – en landen – kan de waarde van dit ongeschreven vertrouwen tot in de miljarden worden opgenomen in de jaarlijkse boekhouding.

Chan verpulvert het aanzien van ons land met zijn acties

De meest recente acties van president Chandrikapersad Santokhi lijken veel van onze internationale goodwill in no-time te verpulveren en waardeloos te maken.

Waar ons land voorheen te boek stond als "onbetrouwbaar en wanbetaler", werd dat de laatste jaren dankzij hard werken "op de goede weg en een mogelijke partner".

De vele juridische rechtszaken waarin de president nu betrokken is geraakt, het muilkorven van de pers en het beroven van onze vrijheid van meningsuiting heeft er volgens communicatie-experts echter voor gezorgd dat we nu met net zo veel gemak alweer bekend staan als "corrupt, een dictatuur in wording en een land waar je beter geen zaken mee doet".

Anders gezegd; volgens critici beschadigt hij het aanzien, en daarmee de goodwill, van ons land in hoog tempo.

Ook buitenlandse kranten valt het gedrag van nu Chan op

Niet alleen onze eigen media schrijven non-stop over de aanklachten en vervolgingen die onze president in gang zet, ook de serieuze media in het buitenland heeft daar ruchtbaarheid van gekregen.

Bijvoorbeeld de serieuze kwaliteitskrant het NRC dat onlangs een paginagroot artikel heeft gewijd aan de manier waarop Chandrika zich ontpopt van president tot dictator in spe.

'Chan verpulvert Suriname'

Internationale aandacht Suriname
– © NRC februari 2024 –

Boekenstrijd

Na president Bouterse is er volgens het NRC nu veel gedoe en controverse rondom president Santokhi.

Chan slaat om zich heen, klaagt iedereen aan en lijkt blind

Dit keer gaat het echter niet over politieke zaken of beleid, maar over iets ogenschijnlijk onbenulligs en een president onwaardig: een plaatje op een boekomslag.

Het boek, getiteld 'Corruptie op het hoogste niveau. Zakendoen in Suriname', heeft in Suriname voor ophef gezorgd bij de president.

Niet vanwege de inhoud, maar enkel vanwege de afbeelding op de kaft waarop diezelfde Santokhi te zien valt.

De woede en onrust onder de bevolking draait momenteel vooral om de acties van Santokhi om de verspreiding van dit specifieke boek met harde hand en zelfs repressie tegen te gaan.

De president voelt zich geschaad door zijn afbeelding op de cover, wat volgens hem suggereert dat hij betrokken zou zijn bij "corruptie op hoog niveau".

De president is een "totale oorlog tegen het boek begonnen"

Ondanks dat Santokhi in het hele boek nauwelijks wordt genoemd, en letterlijk nergens wordt beschuldigd van corruptie, heeft hij enorm veel juridische stappen ondernomen tegen de schrijver, de uitgever, boekhandels, de kopers, burgers en diverse media om de verspreiding van het boek te stoppen.

De Doksenclub

Het boek, geschreven door de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh, vertelt zijn ervaringen in Suriname, waar hij een eendenkwekerij opzette.

Het verhaal beschrijft de tegenwerking, oplichting, een moordaanslag en extreme corruptie die hij ervoer op het hoogste niveau, wat uiteindelijk leidde tot de ondergang van zijn onderneming.

De keuze om Santokhi op de omslag te plaatsen, ondanks zijn marginale rol in het verhaal, heeft enkel bij de president zelf tot controverse geleid.

De reactie van Santokhi, die via juridische weg probeert het boek uit de handel te halen, heeft op sociale media en in de pers ook internationaal tot zeer veel kritiek geleid.

'Chan is bang, wereldvreemd en alleen met zichzelf bezig'

Velen zien het als een teken van zwakte en een stap terug voor de democratie in Suriname.

De vergelijkingen met censuurpraktijken in andere regimes en tijden worden snel gemaakt, en de situatie heeft de discussie over vrijheid van meningsuiting en de rol van een president in het publieke debat aangewakkerd.

Bron : bronartikel Nina Jurna & NRC / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u tevreden met de wijze waarop Chan deze kwestie benadert?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!