Caraïbisch Nederland eist sneller geld

Article – Caraïbisch Nederland eist sneller geld

PARAMARIBO, 21 februari 2024 – De (Nederlands) Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, ook wel bekend als de BES-eilanden, zeggen "racistische, koloniale en bureaucratische" last van Nederland te hebben. Ze eisen nu dat ze sneller en meer geld krijgen.

Luchthavens

De drie eilanden meldden vooral lang te moeten wachten bij het aanvragen van financiële middelen voor diensten zoals het onderhoud van hun zee– en luchthavens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de bezwaren inmiddels erkend en ondersteunt de eilanden in hun claim.

De belangrijkste reden hiertoe is dat Nederland bang is om voor koloniale racist uitgemaakt te worden.

Binnen de huidige situatie zijn de BES-eilanden standaard Nederlandse gemeenten. Net als de overige Nederlandse gemeenten moeten zij een plan indienen en dan wachten of de staat het geld beschikbaar maakt.

Oneerlijke behandeling

De eilanden zeggen echter dat Nederland racistisch is en ze daarom extra slecht behandeld. Zo zouden de eilanden verantwoordelijk zijn voor het beheer van internationale luchthavens en hebben overige gemeenten in Nederland dat niet.

De BES-eilanden zouden 'complexer' zijn dan Nederland zelf

Volgens Nederland is dat weer grote onzin, omdat de infrastructuur van de eilanden niets voorstelt als je ziet hoe de gemiddelde infrastructuur van een Nederlandse gemeente is. Ook hebben veel Nederlandse gemeenten net zo goed te maken met zeehaven en luchthavens binnen hun gemeentegrenzen.

Caraïbisch Nederland eist sneller geld

Nederlandse bureaucratie
– op de Caribische eilanden –

Dat de BES-eilanden nu moeten wachten op hun geld (voor het onderhoud van een luchthaven – redactie) heeft geleid tot procedures en vertragingen in de uitvoering van taken die, volgens hun, cruciaal zijn voor het land. Omdat ze zelf geen geld hebben, eisen ze dat Nederland alles betaalt en dat duurt ze te lang.

Sneller geld

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) heeft in een brief aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties een herziening van de financieringsstructuur voorgesteld.

Dit advies beoogt de administratieve lasten voor de eilanden te verminderen door hen een groter en vaster budget te verlenen, wat hun financieel beleid ten goede zou komen.

Gevoelige kwestie

De controle op de financiën door Nederland ligt extra gevoelig in het Caribisch gebied, mede door het koloniale verleden en de eeuwenlange kolonisatie door Nederland.

Zo willen de eilanden geld zien, omdat Nederland hun tot slaaf gemaakt zou hebben.

Nederland zou een racistische boekhouding er op na houden

Volgens Nederland is dat echter niet juist, omdat de vroege voorouders van de eilandbewoners door Afrikanen tot slaaf zijn gemaakt; Nederland zelf maakte geen mensen tot slaaf, maar kocht ze enkel op om te laten werken (nadat ze door Afrika waren gevangen en tot slaaf gemaakt en weer internationaal verhandeld – redactie).

Recentelijk heeft de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes Nederland wederom beschuldigd van een puur racistische en koloniale houding in haar financiële toezicht.

Nederland reageerde daar, bij grote uitzondering, zeer geïrriteerd op wat leidde tot zichtbare onvrede bij Van Huffelen.

Gelijkwaardig

Het advies van de ROB wordt gezien als een stap naar erkenning van de gelijkwaardigheid van de BES-eilanden en hun takenpakket.

De eilanden hebben geen geld, maar zijn wel gelijkwaardig

De taken zijn niet zwaarder dan bij de overige Nederlandse gemeenten, maar omdat de eilanden geen geld hebben en een "zwaar verleden" ervaren zij het wel zo, aldus de adviescommissie.

Faillissement voorkomen

Overigens heeft Nederland onlangs bijna alle openstaande schulden van de eilanden overgenomen en afgelost.

Door fraude, corruptie en wanbeleid konden ze de schuld zelf niet meer dragen en zouden ze op termijn failliet gaan. Nederland heeft toen als eis gesteld dat er wel controle moest plaatsvinden op toekomstige uitgaven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kunt u zich ergens vinden in de bezwaren van "de eilanden"?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!