🪙 (koers) de valuta-jojo

Article – 🪙 (koers) de valuta-jojo

PARAMARIBO, 22 februari 2024 – Vanwege de onstuimige ontwikkelingen rondom de koers in zowel euro als US dollar zal deze app met regelmaat de meest recente koersen doorgeven.

Onstuimig

De afgelopen jaren besteedde deze app bijna dagelijks aandacht aan de valutakoers. Sinds deze "stabiel" was en rond de SRD 40,– bleef hangen werd het ook wat de berichtgeving betreft wat stiller.

🪙 (koers) de valuta-jojo

de koersen van vandaag
– Centrale Bank van Suriname –

Sinds een week is de markt echter weer zeer onstuimig en schiet de koers letterlijk alle kanten op, het lijkt wat dat betreft op de beweging van een jojo (die snel op en neer kan gaan – redactie).

Oorzaak onbekend

Niemand, ook de regering niet, kan vertellen wat er aan de hand is dus de huidige situatie lijkt geen beleid te zijn.

De daling van de valuta kan wat dat betreft twee oorzaken hebben;

  1. De SRD wordt sterker
  2. De SRD wordt zwakker

Dit lijkt tegenstrijdig, maar wie wat basiskennis van de economie en financiële markten heeft zal beter weten.

Als de SRD in waarde stijgt, is het logisch dat je minder SRD nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid EUR of USD; op dat moment worden die laatste dus goedkoper om aan te schaffen.

De regering heeft geen antwoord op de koersschommelingen

Maar als de SRD in waarde daalt, dan zal niemand geld "over" hebben om diezelfde EUR of USD nog aan te kunnen schaffen. Het beetje SRD dat men verdient, gaat in dat geval direct weer op aan eten, de huur, benzine en andere uitgaven.

Ruimte voor dure en (vaak) luxe valuta is er op dat moment niet meer.

In dat laatste geval blijven de banken en cambio's dus met EUR / USD zitten die ze wel graag met winst willen verkopen; voor hun is dat immers een belangrijke inkomstenbron.

De SRD kan sterker zijn geworden, maar ook veel zwakker

Op zo'n moment treedt er marktwerking op, waarbij de prijs van een product (in dit geval de valuta) zal dalen als de vraag afneemt, en het het aanbod gelijk blijft.

Koelkast

Met andere woorden; als u een koelkast wil kopen voor SRD 10.000,– en die kost SRD 12.500,– dan koopt u hem niet. De verkoper van de koelkast begint dat na een tijdje te zien en zit met allemaal onverkochte koelkasten.

Als een produkt minder gevraagd wordt, daalt de prijs

Om toch van zijn voorraad af te komen, gaat hij de markt aftasten en begint de prijs van de koelkast te verlagen totdat u denkt "ik heb er SRD 10.000,– voor over, maar SRD 11.000 vind ik ook goed".

🪙 (koers) de valuta-jojo

De koers fluctueert
– een volatiele munt –

Op zo'n moment is de "bodem" van de marktprijs bereikt en koopt u wel de koelkast, of valuta in dit voorbeeld.

Wanneer de bodem bereikt is, begint de prijs te stijgen

Als meer mensen die valuta voor die bodemprijs willen hebben, begint de koers dus flink te stijgen, wordt de EUR / USD duurder en daarmee onze SRD weer minder waard.

Actuele situatie

De actuele situatie is dat er geen peil op de koer te trekken valt, iets waar zeker ondernemers, handelaren maar ook consumenten niets mee kunnen en zeer zenuwachtig van worden.

De EUR was vorige week SRD 40,- waard, begin deze week op SRD 30,- en binnen 24 uur is hij (vandaag) alweer enorm gestegen naar bijna SRD 40,-

Er worden momenteel enorme winsten gemaakt met valuta

Er lijkt dus flink gespeculeerd te worden waarbij de grote jongens veel verliezen en daarna nog veel meer verdienen.

Bij een gedegen antwoord en reactie van de regering blijft het voor de burgers hoe dan ook koffiedik kijken, en niemand weet wat de prijs van koffiedik morgen gaat zijn.

Verantwoording

De informatie over de koersen wordt door deze app real-time opgehaald uit het systeem van de aangesloten banken en hier gepubliceerd.

Door tijdverschillen (tussen de computer van de app en de betrokken banken) kunnen er kleine fluctuaties (koersverschillen) aanwezig zijn.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt de SRD sterker, of toch zwakker?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!