"Regering leent als Hoefdraad"

Article – "Regering leent als Hoefdraad"

PARAMARIBO, 22 februari 2024 – De in ons land bekende econoom Winston Ramautarsing heeft in een interview (met Sun Web TV – redactie) gesteld dat de huidige regering net zo veel en wellicht zelfs meer leent dan Hoefdraad, maar dan op een minder zichtbare wijze.

Ramautarsing uitte zijn zorgen over het huidige, ogenschijnlijk ontspoorde, leenbeleid van de regering onder leiding van Santokhi.

Wanneer je puur naar de cijfers en schuldgroei kijkt, zou het leengedrag volgens Winston volledig vergelijkbaar zijn met het beleid onder voormalig minister Hoefdraad.

Ramautarsing benadrukt dat de staat door het aangaan van leningen (voornamelijk bij het IMF – redactie) enorme sommen aan belasting verspilt die nauwelijks terugbetaald kunnen worden.

Het ongebreideld lenen – de schuld is inmiddels met ruim USD 1.500.000.000,– toegenomen – leidt tot economische stagnatie, een zeer volatiele munt en paniek onder de bevolking. Dit laatste wordt vervolgens aangedreven door een sterke en kunstmatige koersdaling.

Belastinggeld

De econoom wijst op het probleem van het dekken van begrotingstekorten door middel van leningen, waardoor de nationale schuld toeneemt.

Hij haalt aan dat internationale instanties zoals het IMF, IDB en de Wereldbank geld blijven lenen aan Suriname, wat resulteert in een toenemende schuldlast. Dit, stelt hij, legt een zware last op toekomstige regeringen om de economie duurzaam te herstellen.

Er is nog totaal geen zicht op enige vorm van inkomsten

Ramautarsing stelt voor om meer inkomsten te genereren uit de schaarse sectoren waar nog wel wat verdiend wordt, zoals de goudsector.

"Regering leent als Hoefdraad"

Geketend aan goud
– almaar stijgende schuld –

Daar wordt volgens hem echter weer veel te weinig belasting afgedragen omdat er geen sprake is van toezicht en ordening.

Kritische blik

Tegelijkertijd bekritiseert hij de overheid voor de vele onnodige uitgaven, fraude en de corruptie binnen de huidige regering.

Bijna wekelijks duiken er nu nieuwe schandalen op

Hij benadrukt dat er bijna wekelijks nieuwe schandalen aan het licht komen, wat wijst op een diepgeworteld corruptieprobleem dat de regering maar niet heeft weten aan te pakken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe gaan we de schuld moeten betalen, als de olie wordt uitgesteld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!