🧪 Amerika landt (weer) op maan

Article – 🧪 Amerika landt (weer) op maan

PARAMARIBO, 23 februari 2024 – De Amerikaanse maanlander Odysseus is vannacht, Surinaamse tijd, met succes op de maan geland.

1972

De succesvolle landing is de eerste keer sinds 1972, het jaar waarin de Amerikanen voor het laatst een maanlanding hebben uitgevoerd.

Tegelijk is het ook de eerste keer dat een commerciële, Amerikaanse maanlanding slaagt.

Maanlanding

Een eerdere poging met een ander (commercieel) ruimtevaartuig liep vorige maand spaak kort na de lancering, waarbij het voertuig uiteindelijk in de atmosfeer van de aarde verbrandde.

De Odysseus maakte zijn landing nabij de zuidpool van de maan.

Intuitive Machines
Amerikaans bedrijf

Al met al is het dus de eerste keer, in meer dan een halve eeuw, dat Amerika een dergelijke prestatie heeft neergezet.

Florida

Het ruimtevaartuig, met een hoogte van ruim 4 meter en een gewicht van ongeveer 675 kilogram, werd vorige week gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida.

🧪 Amerika landt (weer) op maan

Maanlanding
– Langeman Produkties –

Er was aanvankelijk onzekerheid wat betreft het overleven van het voertuig vlak na de landing. De vluchtleiding bevestigde weliswaar "de aanwezigheid van de lander op de maan", maar gaf in eerste instantie geen informatie over de exacte staat waarin deze verkeerde.

Zeer zwak signaal

Na twee uur kwam het verlossende bericht dat de Odysseus rechtop stond en begon met het uitzenden van data.

"De eerste foto's van het maanoppervlak worden gedownload," meldde Intuitive Machines.

De ontvangen signalen zouden echter zwak zijn, wat volgens Thomas Zurbuchen, de voormalige wetenschappelijke leider van NASA, zou kunnen betekenen dat het ruimtevaartuig naast een kratermuur is geland, of naast een ander object dat het signaal blokkeert.

🧪 Amerika landt (weer) op maan

Maanlanding
– Langeman Produkties –

Dit zwakke signaal kan de hoofdmissie van de Odysseus, het gebruiken van wetenschappelijke apparatuur, wel flink gaan bemoeilijken.

Onderzoek

De Odysseus zal ongeveer een week lang onderzoek doen naar de effecten van zonneladingen op het maanoppervlak.

Dergelijke deeltjes vormen een risico voor mensen die naar de maan reizen, aangezien er nauwelijks bescherming is van een magnetisch veld zoals op aarde.

De Verenigde Staten hebben plannen om in de komende jaren mensen naar de maan te sturen. De krater bij de pool waar de lander is neergekomen, wordt gezien als een mogelijke locatie voor deze missies.

"noodlanding"

Het bedrijf zag zich overigens genoodzaakt de landing met twee uur te vertragen vanwege een noodzakelijk extra rondje om de maan.

Deze vertraging werd veroorzaakt doordat de lasers, bedoeld voor de landing, niet naar behoren functioneerden.

🧪 Amerika landt (weer) op maan

Maanlanding
– Langeman Produkties –

Dankzij een software-update, die vanaf de aarde in enkele uren werd geschreven en verzonden, was de landing alsnog mogelijk.

Het Odysseus-ruimtevaartuig gebruikte hiervoor alternatieve camera's die "toevallig" aan boord waren voor wetenschappelijk onderzoek. Een van deze camera's, die als lading door NASA was meegezonden, kon via het snelle ingrijpen ingezet worden voor de uiteindelijk succesvolle landing.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u de eerste bemande maanlanding meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!