Brunswijk : 'Chan liegt'

Article – Brunswijk : 'Chan liegt'

PARAMARIBO, 23 februari 2024 – Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zich in duidelijke woorden uitgesproken over de fraudekwestie rondom Pan American Real Estate. Volgens hem spreekt Chandrikapersad niet de volle waarheid.

Corruptie

Volgens geverifieerde documenten zijn zowel de president als minister Numohammed persoonlijk betrokken geraakt bij een grote zwendel vol corruptie en fraude.

Ronnie : Chan vertelt hier niet de volledige waarheid

Santokhi melde, nadat de papieren uitlekten en ook zijn naam zichtbaar werd, dat "de hele regering haar volledige goedkeuring aan de zaak heeft verleend". Hij concludeerde verder dat "als iedereen op de hoogte is van de gang van zaken, er geen sprake kan zijn van corruptie".

Brunswijk

Ik had eigenlijk niet willen reageren op de Pan American zaak, maar nu de president heeft gesproken, voel ik de behoefte om ook mijn kant van het verhaal te delen.

Ik denk dat de president zich vergist en niet de waarheid spreekt door te stellen dat "de hele regerin"g akkoord is gegaan met de Pan American deal.

Ik was op die dag namelijk niet aanwezig en dus ook niet betrokken bij de goedkeuring.

Ronnie Brunswijk
vicepresident / voozitter

Brunswijk benadrukte meerdere malen dat hij persoonlijk nooit zijn goedkeuring heeft gegeven aan het project.

"Ik heb meerdere keren aangegeven dat we de beslissing moesten uitstellen," verklaart hij, "vanaf de eerste dag heb ik mijn vraagtekens gezet bij de legitimiteit van de zaak."

Klokkenluider

Zijn uitspraken komen na de onthulling door een klokkenluider, die bij de procureur-generaal aandrong op een onderzoek naar fraude bij de betalingen aan Pan American vanuit de staatskas.

Er zou voor miljoenen aan geld zijn verdwenen, maar ook zijn er zowel grond als huizen (bijna) gratis weggegeven aan toppers, bekenden en vrienden.

Er is gesjoemeld met zeker SRD 320.000.000,– aan cash

De beschuldigingen richten zich vooral op president Chan Santokhi en minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, die naar verluidt onrechtmatig meer dan 8 miljoen Amerikaanse dollars zouden hebben betaald aan een bevriend vastgoedbedrijf.

Bewijslast

Het Openbaar Ministerie heeft aanvullende documenten ontvangen die deze "frauduleuze activiteiten" zouden kunnen ondersteunen.

Brunswijk : 'Chan liegt'

Liegt Pinokkio over zijn huisje?
– Langeman Produkties –

Brunswijk heeft aangegeven dat hij de president verzocht heeft om alle relevante documenten te overleggen alvorens hij zijn goedkeuring zou verlenen. "Ik wilde eerst de PPP-overeenkomst inzien," aldus de vicepresident.

Brunswijk wilde eerst opheldering, voor hij goedkeuring gaf

Brunswijk geeft aan dat hij tijdens drie opeenvolgende regeringsvergaderingen consequent heeft aangedrongen op uitstel van de goedkeuring.

Brunswijk

We hebben de beslissing al die keren uitgesteld, tot aan de vergadering waar ik niet bij kon zijn.

Ik wil benadrukken dat de goedkeuring is gegeven tijdens een vergadering waar ik afwezig was en dat ik daarom geen verantwoordelijkheid kan dragen voor de beslissing.

Ronnie Brunswijk
vicepresident / voozitter

Tot slot roept Brunswijk op om geen misbruik te maken van de situatie en geen ongegronde scenario's te verspreiden.

A no mi

Hij ontkracht geruchten dat hijzelf betrokken zou zijn bij het lekken van documenten.

Er gaan verhalen dat hij alles aan de klokkenluider zou hebben overhandigd, om zo een motie van wantrouwen in het parlement te bewerkstelligen.

Maar dat is volgens de vp pertinent onjuist.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Stinkt deze zaak?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!