Medische zorg onder druk

Article – Medische zorg onder druk

PARAMARIBO, 23 februari 2024 – De dienstverlening van de Medische Zending (MZ) staat voor de zoveelste keer op het spel, ditmaal vanwege de aanhoudende droogte in het binnenland.

Enkele maanden geleden, tijdens de grote droogte, was er in bijna het gehele binnenland sprake van een zeer lage waterstand in de rivieren.

Dit leidde tot moeilijkheden, vertragingen en hogere kosten voor transport over water.

Hierdoor kampten medewerkers van de poliklinieken met een tekort aan drinkwater en voedsel.

Roy Haverkamp
voorzitter vakbond

Ook de bevoorrading van apotheken is momenteel verre van optimaal. In december, gedurende de kleine regenperiode, leek de situatie zich nog wel te herstellen, maar nu dreigt het probleem zich te herhalen en uit de hand te lopen.

Geen regen

Haverkamp geeft aan dat het de afgelopen tijd erg weinig heeft geregend in het binnenland, waardoor de medewerkers van de poliklinieken opnieuw geïsoleerd dreigen te raken. Hierdoor komt de dienstverlening van de MZ in gevaar.

De waterstanden in de rivieren zijn wederom aan het dalen

Haverkamp benadrukt verder dat door de droogte de noodzaak voor water zeer dringend was en dat de druk op de huishoudens van de polimedewerkers enorm was.

Medische zorg onder druk

Droge rivierbedding
– Langeman Produkties –

In de afgelopen maanden was de bevoorrading van de poliklinieken met medicijnen niet optimaal, en ook de inwoners van het binnenland hadden grote moeite om de poliklinieken te bezoeken.

Kapotte wc's

De regering heeft maanden terug beloofd en toegezegd dat er in ieder geval water komt voor de scholen en medische posten, maar tot op de dag van vandaag is er geen actie ondernomen.

Zelfs wc's kunnen op de scholen niet meer doorgetrokken worden, waardoor de MZ nu meldt dat er een hygiënische ramp kan voltrekken.

De regering had beloofd zaken te regelen, maar doet niets

"We worden hier jaarlijks mee geconfronteerd. Vorig jaar duurde de droogteperiode wat langer, waardoor de situatie nog ernstiger werd. Ik hoop niet dat dit zich opnieuw voordoet," aldus de vakbondsleider.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat zou u adviseren om de zorg te garanderen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!