Succesvolle nieuwe lening

Article – Succesvolle nieuwe lening

PARAMARIBO, 24 februari 2024 – Ons land heeft met succes een nieuwe lening weten af te sluiten, zo heeft Raghoebarsing – minister van Financiën – vol trots laten weten.

SRD 480.000.000,-

Minister Raghoebarsing is er blij mee dat ons land als eerste ter wereld haar schuld op de lange termijn met SRD 480.000.000,– (ongeveer 12 miljoen USD – redactie) heeft weten te vergroten bij een nieuw fonds.

Om dit te bereiken is er zaken gedaan met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) die een nieuw schuld– en investeringsfonds heeft samengesteld onder de naam het Amazonia Forever initiatief voor Bio-Businesses in Caribisch gebied.

Raghoebarsing is trots op de behaalde, nieuwe lening

Suriname is speciaal voor de nieuwe schuldenlast afgereisd naar Guyana waar de heugelijke ondertekening van het contract plaatsvond.

Biologische sector

De financiering is, volgens de financiële topper, bedoeld ter ondersteuning van onze snelgroeiende private sector.

Deze deal, van bijna een half miljard SRD schuld, is gericht op het verbeteren van de toegang tot financiering voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.

Ook is er een bijzondere aandacht voor bio-businesses, een industrie waar Suriname volgens de bewindsman internationaal zeer hoge ogen in kan gooien.

Deze financieringsovereenkomst markeert de eerste IDB-operatie voor het "Amazone Bio-Businesses in het Caribisch gebied" onder het vlaggenschipprogramma Amazonia Forever.

Via een holistische aanpak gaan we de schuld aflossen

Dit initiatief, dat vorig jaar juni in Sao Paulo werd gelanceerd, streeft naar het versnellen van de duurzame ontwikkeling van de Amazone door een reeks holistische en regionale programma's.

Versterking Suriname

Het programma zal ongeveer 500 micro– en kleine bedrijven ondersteunen, die zich richten op aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering in de Amazone.

Suriname kan wereldspeler worden in de bio-industrie

Stanley Raghoebarsing benadrukt het belang van deze overeenkomst voor het verhogen van de productiviteit van MKB's door verbeterde toegang tot kapitaal en investeringen in productieprojecten. Op vragen of de 500 beoogde bedrijven al in kaart zijn gebracht en of het er niet te veel of juist te weinig zijn, wist hij niet te antwoorden.

Het programma bestaat uit vier componenten:

  1. Versterking van de leencapaciteit van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) door kredietfaciliteiten en technische assistentie aan ondernemers.

  2. Financiering van MKB's in Bio-Businesses, voornamelijk binnen de agrarische sector en ecotoerisme.

  3. Opzet van een garantiefonds voor de bio-economie.

  4. Institutionele capaciteitsversterking van de NOB met betrekking tot de bio-economie.

De financiering bestaat uit een nieuwe lening van 8 miljoen dollar van de IDB, aangevuld met 2 miljoen dollar uit het bio-economiefonds van het Green Climate Fund (GCF) en nog eens 2 miljoen dollar via een overdracht van het GCF.

Langdurige schuld

De lening heeft, volgens de bewindsman, zeer gunstige voorwaarden en hoeft pas over 25 jaar terugbetaald te worden.

Het geld wordt geïnvesteerd in een onbestaande sector

Ook op de vraag of economisch verstandig is om op korte termijn zoveel bij te lenen voor een feitelijk niet-bestaande sector (biologisch produceren bestaat in ons land nog niet echt – redactie) en je daarvoor tot 2050 in de schulden te wentelen, wilde de topper niet antwoorden.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u net als de minister blij met deze nieuwe lening?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!