📽️ Prodo fu koto(misi)

Article-video – 📽️ Prodo fu koto(misi)

PARAMARIBO, 25 februari 2024 – Christine van Russel-Henar, dochter van de beroemde Ilse Henar-Hewitt, heeft onlangs een boek gepubliceerd naar aanleiding van haar jarenlange onderzoek naar onze kotomisi.

Geschiedenis

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijkt volgens haar onderzoek dat de kotomisi niet is bedacht door de vrouwen van plantage-eigenaren die de mooie, vrouwelijke slaven onaantrekkelijk wilde maken voor hun man.

De 'huidige' kotomisi is pas jaren na de slavernij ontstaan

Ook de aanname dat de slaven deze kleding (die uit meerdere lagen bestaat – redactie) aantrokken om de zweepslagen minder pijnlijk te maken is volgens Christine een verzinsel.

Zoals bij meer historische feiten en ontwikkelingen is de oorsprong van deze kleding minder "romantisch" en "spannend" dan je zou denken; het was gewoon praktisch en relatief goedkoop om te maken.

📽️ Prodo fu koto(misi)

Surinaamse visverkoopster
– © 1875 / 1885 –

De koto kent haar oorsprong zelfs jaren na de slavernij, wat duidelijk wordt aan de hand van foto's, illustraties, ooggetuigenverslagen en interviews.

Goedkope kleding

In de basis blijkt de koto de goedkope, dagelijkse kleding te zijn geweest van visvrouwen en marktvrouwen die hun dagelijkse waar op de grote markt aanboden.

Aanvankelijk was de koto de jurk van een vis– of marktvrouw

Er zijn veel beelden uit zowel de jaren 1860 als later en daaruit blijkt dat de aanvankelijk eenvoudige "volkse kleding" steeds mooier en luxer werd, tot het moment dat deze van een goedkope jurk transformeerde in een luxe outfit.

Kotomisi

De koto is een traditioneel kledingstuk van Creoolse vrouwen in Suriname. Vrouwen die een koto dragen worden kotomisi genoemd.

De koto wordt nog steeds gedragen bij feestelijke gelegenheden. Er bestaan koto's voor verschillende gelegenheden, onder andere de verjaardagskoto, werkkoto, rouwkoto en trouwkoto.

Wikipedia
de gratis encyclopedie

Bron : YouTube


— UW MENING —

Kende u deze oorsprong van de koto?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!