🧪 Maanlander Odysseus leeft!

Article – 🧪 Maanlander Odysseus leeft!

PARAMARIBO, 26 februari 2024 – De Amerikaanse maanlander Odysseus heeft, ondanks een "mislukte" landing waarbij hij is omgevallen, toch de eerste beelden vanaf de maan verzonden.

Buiklanding

De onvoorziene zijdelingse landing heeft dus niet echt schade aangeleverd al komen de beelden nu wel geroteerd binnen, aldus Intuitive Machines, het bedrijf achter de maanmissie.

Odysseus

Odysseus bereikte de maan afgelopen vrijdag en belandde toen ongelukkig op zijn zijde in een krater.

De maanlander overleefde de landing zoals nu blijkt zonder noemenswaardige schade en eindigde zijn tocht "netjes" op zijn kant in een krater.

Intuitive Machines
maanmissie

Het lijkt erop dat het voertuig tijdens de laatste momenten van zijn afdaling kantelde (één van de poten bleef hangen in het zanderige en stoffige oppervlakte van de maan – redactie) om uiteindelijk zijwaarts tot stilstand te komen tegen een rotsblok.

De maanlander ligt plat op zijn zijde, maar functioneert wel

Desondanks is de maanlander nog steeds operationeel en in staat om zowel beelden als signalen naar de aarde te sturen. De verzonden foto's tonen het meest zuidelijke punt van de maan dat nog nooit eerder door een voertuig is bereikt.

Foto's

De maanlander zond begin deze week twee foto's terug naar de aarde: een van de afdaling van het hoekige ruimtevaartuig en een die 35 seconden nadat het kantelde is gemaakt.

Door de hoek waaronder het voertuig nu foto's schiet, zijn de inslagen van krater Malapert A zeer goed en van dichtbij te zien.

🧪 Maanlander Odysseus leeft!

De beoogde maanlanding
– impressie door Langeman –

De alsnog geslaagde landing van Odysseus markeert de eerste succesvolle Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

Het is de eerste maanlanding van Amerika sinds 1972

Gedurende deze week zal de maanlander onderzoek verrichten naar de invloed van geladen zonnedeeltjes op het maanoppervlak. Deze gegevens zullen van cruciaal belang zijn voor toekomstige bemande maanmissies.

Bron : Intuitive Machines / NASA / NU.nl / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kent u het computerspel Maanlander (Luna Lander)?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!