Extreme droogte op komst

Article – Extreme droogte op komst

PARAMARIBO, 27 februari 2024 – De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) heeft aangekondigd dat ons land de aankomende maanden een extreme droogte zal hebben.

El Niño

Alsof de hitte nog niet genoeg is, zal deze ook nog eens vergezeld zijn van enorm sterke windstoten.

De situatie wordt verwacht aan te houden tot en met zeker de maand mei.

El Niño

Het Caribbean Climate Outlook Forum (CariCOF) legt een verband met de afnemende El Niño-invloed in de Stille Oceaan en record temperaturen en stormen in de Noord-Atlantische Oceaan.

Deze mix van hitte, orkanen en droogte zorgt voor de omstandigheden die ons land van maart tot en met mei zullen gaan teisteren.

CariCOF
klimaatinstituut

El Niño, een klimaatfenomeen gekenmerkt door de opwarming van het oppervlaktewater in de (tropische) Stille Oceaan, maakt deel uit van een groter klimaatsysteem bekend als de El Niño-Zuidelijke Oscillatie (ENSO).

El Niño houdt elk jaar flink huis, maar dit jaar veel erger

Volgens CariCOF zal de regio al in maart een veel heter dan normaal hitteseizoen ingaan, met herhaalde hittegolven die hun weerga niet kennen.

Vooruitzicht

Maart zal waarschijnlijk een piek kennen in de frequentie van korte, droge perioden. Evenals een toename van de kans op natuurbranden in onze districten.

Van april tot mei wordt daarentegen een sterke stijging in de intensiteit van regenbuien verwacht, wat in de meeste gebieden kan leiden tot een hoog tot extreem hoog risico op overstromingen.

De komende maanden zijn heet, droog en stormachtig

Reeds vanaf 1 februari 2024 is er sprake van langdurige droogte in verschillende delen van de Caribische regio en Zuid-Amerika.

Naar verwachting zal de droogte zich verder ontwikkelen tot en met eind mei 2024, waarna alles langzaam weer genormaliseerd moet raken.

Bron : Keynews Suriname / Suriname Nieuws / Langeman (beeld)


— UW MENING —

Bereidt u zich hier op voor?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!