Bouw DNA ligt stil

Article – Bouw DNA ligt stil

PARAMARIBO, 28 februari 2024 – De werkzaamheden aan de nieuwe vergaderzaal voor de Nationale Assemblee zijn nog steeds niet hervat.

Onduidelijke status

Riad Nurmohamed, de minister van Openbare Werken, heeft dit na aanhoudende vragen van journalisten bevestigd.

Diverse toppers wilden niets van de UNESCO meer horen

Er wordt nog gewacht op een rapport van UNESCO voordat er verdere beslissingen worden genomen en de bouw kan doorgaan.

DNA gebouw

Zowel minister Ori als Nurmohammed hadden eerder nog op vrij dreigende toon gemeld zich "niets aan te trekken van de 'witte mannen in korte broeken' van de UNESCO" en beloofd dat "de bouw gewoon doorgaat en niemand ons (Suriname – redactie) hoeft voor te schrijven hoe er hier gewerkt wordt".

Nadat bleek dat de bouw van het gebouw onderhands was geregeld, tegen alle culturele richtlijnen inging én de UNESCO haar miljoenensubsidie zou terugtrekken, keerden de bewindsmannen schoorvoetend op hun uitspraken terug en is het hele project tot stilstand gekomen.

UNESCO
werelderfgoed

Een technische delegatie van ICOMOS en het Werelderfgoed Centrum bracht halverwege januari al wel een bezoek aan ons land.

Dit bezoek volgde na de ophef over de bouw van de nieuwe vergaderzaal, waarvan het ontwerp, aanbesteding en uitvoering niet zouden voldoen aan de eisen voor een Werelderfgoedlocatie met subsidie.

Negatief

UNESCO adviseerde eerder al om de bouw tijdelijk stil te leggen vanwege de potentiële negatieve en onomkeerbare effecten op de Uitstaande Universele Waarde (OUV) van de locatie.

Het nieuwe gebouw zou zo lelijk zijn, dat het verboden is

Suriname heeft sinds 2002 een wet op Monumentenzorg die de richtlijnen voor de renovatie en bouw van monumentale panden vastlegt.

Het doel van het bezoek van de UNESCO-technici was om het ontwerp van de nieuwe vergaderzaal te beoordelen en te analyseren, met als doel de unieke waarde van de oude binnenstad van Suriname te beschermen.

De belangen van de UNESCO zijn anders dan van ons zelf

Verschillende gesprekken zijn gevoerd, waaronder met de bouwcommissie van de Nationale Assemblee, de minister van Openbare Werken, en de directeur van bouwkundige werken, Vidjay Doerga Misier.

Aanbevelingen

Experts van UNESCO en ICOMOS hebben hun bevindingen en aanbevelingen gepresenteerd aan vertegenwoordigers van verschillende instanties.

Al bijna een half jaar ligt de bouwput er nu verlaten bij

De officiële rapportage wordt binnen 8 weken verwacht, waarna besloten zal worden wanneer de bouwwerkzaamheden hervat kunnen worden.

Sinds november liggen de werkzaamheden stil in afwachting van het rapport van UNESCO.

Bron : Keynews / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe vindt u dat dit project verloopt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!