Drastische stijging energiekosten

Article – Drastische stijging energiekosten

PARAMARIBO, 29 februari 2024 – Volgens Melvin Bouva, NDP assembléelid, zullen de energieprijzen in ons land binnenkort met ruim 70% stijgen.

NPS afwezig

Deze mededeling deed hij tijdens een parlementszitting eerder deze week.

Er is door de oppositie een verzoek ingediend voor een spoedvergadering om deze kwestie te bespreken. De voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, wilde deze vergadering echter niet inplannen.

Tarieven

Bouva uitte zijn zorgen over de prioriteiten van het parlement, aangezien er heel veel vergaderingen worden belegd over minder dringende zaken, maar niet over urgente onderwerpen zoals de energietarieven.

Er werd door Bee aangekondigd dat er eerst een overleg tussen de fractieleiders moet plaatsvinden, voordat de vergadering over de energietarieven mag komen.

DNA Suriname
februari 2024

Het "verplichte" (volgens de heer Bee – redactie) overleg kon echter niet doorgaan, omdat Gregory Rusland (NPS) weer afwezig was.

IMF

Rusland heeft eerder (toen hij wel hier was – redactie) al aangegeven dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eist dat de subsidies voor staatsbedrijven worden verminderd, wat een directe reden zou zijn voor de verhoging van de energietarieven.

De regering bezuinigt, maar de 'winst' hiervan verdampt

Deze verhoging zou al in maart moeten ingaan. Wel heeft het IMF geëist, dat als de subsidies worden afgebouwd, het bespaarde geld grotendeels terugvloeit in de samenleving.

IMF beleid

Tot op heden verzaakt de regering ook maar iets te doen om de sociale kant van het IMF-beleid vorm te geven.

Het idee van het IMF was dat de miljarden SRD die nu bespaard worden, positief worden geïnvesteerd in versterking van de koopkracht, werkgelegenheid en sociale zekerheid; iets wat na bijna vijf jaar beleid echter nog niet is gedaan.

Rusland benadrukte enkele tijd terug ook het belang van transparantie bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de noodzaak van duidelijkheid over de samenwerking tussen Staatsolie en EBS.

Volgens de NPS is er geen transparantie en geen beleid

De voorzitter van de NPS wees toen tenslotte op het belang van transparantie in de berekeningen van de kosten voor de opwekking van hydro– en thermische energie.

Hij pleit ervoor dat deze informatie gedeeld wordt met zowel het parlement als de samenleving om zo een beter toezicht te kunnen houden op deze belangrijke sectoren.

Bron : Key News Suriname / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kunt u zo een stijging ophoesten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!