Mathoera : "leger staat paraat"

Article – Mathoera : "leger staat paraat"

PARAMARIBO, 29 februari 2024 – Onlangs bleek dat Suriname het zwakste leger ter wereld had en we zelfs nog zwakker stonden dan landen die helemaal geen operationeel leger hadden.

Zwak leger?

Dit feit, gepubliceerd op de jaarlijkse Global Firepower Index, weerhoud defensieminister Krishnakoemarie Mathoera er niet van om te melden dat "het nationale leger sterker dan ooit is en klaar staat om in te grijpen waar nodig".

De minister benadrukte eerder deze week het belang van het verhogen van de alertheid binnen ons leger.

Werelddreiging

De stap naar alertheid is essentieel in het licht van nationale ontwikkelingen en wereldwijde gebeurtenissen, aldus de topper.

Met de toename van spanningen en voortdurende conflicten wereldwijd, is het van cruciaal belang dat het leger zich concentreert op haar primaire taken.

De bescherming van de Surinaamse bevolking staat hierbij voorop.

Krishnakoemarie Mathoera
minister

Alhoewel er niet wordt ingegrepen bij actuele dreigingen zoals de brand in Wageningen, wordt er naar zeggen van de minister toch aanzienlijk geïnvesteerd in ons leger.

De alertheid van ons nationaal leger wordt bijgeschroefd

Ook zullen verschillende gebieden en de structuren binnen het leger worden uitgebreid.

Welke afdelingen dat zijn, hoeveel financiën er beschikbaar zijn, welk plan er aan ten grondslag ligt en op welke termijn het gerealiseerd moet worden, wilde de VHP-expert – ook na aanvraag van journalisten – niet melden.

Kolonel

Kolonel Werner Kioe A Sen, de commandant van het Nationaal Leger, wijst op de noodzaak van gereedheid, gebaseerd op de grondwettelijke verantwoordelijkheden van het leger.

Na jaren van ondersteunende diensten, benadrukt hij het belang van een terugkeer naar de kernmissie van het leger. Dit omvat een toename van operaties en het afdwingen van overheidsgezag, met reeds gestarte paraatheidsoefeningen dit jaar.

Het leger zou – vanwege de grondwet – klaar moeten staan

De defensieleiding is unaniem over de koers die moet worden ingezet om de kernmissie te hervatten, wat ook weerspiegeld wordt in de begroting.

Enorme investeringen

Investeringen zijn cruciaal voor het vervullen van deze kerntaken, met aanzienlijke inspanningen in alle lagen van het legerpersoneel.

Een sleutelmoment is de invoering van de hoogste militaire opleiding voor stafofficieren, aangevuld met 24 trainingen die dit jaar worden georganiseerd in samenwerking partners.

Er wordt flink geïnvesteerd in het personeel en de salarissen

Nadere uitleg over de invulling van deze training, wie daar voor is geselecteerd, wat de training inhoudt, kost én oplevert werd niet gegeven (er is wel om gevraagd via het ministerie – redactie).

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van ons leger?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!