App updates!

Article – App updates!

PARAMARIBO, 1 maart 2024 – Begin deze week is er een nieuwe versie van de app uitgekomen en in dit artikel wordt vermeld wat er allemaal nieuw is.

Startscherm

De kans is groot dat u de nieuwste versie van de app al op uw telefoon of tablet heeft. Dit valt eenvoudig te zien aangezien het startscherm nu groen is geworden, terwijl de oude nog grijs / wit was.

Update?

Heeft u de nieuwste versie van de app nog niet op uw toestel staan? Of weet u het niet zeker?

Dan kunt u de gratis update krijgen via onderstaande button.

Suriname Nieuws
gratis app

Denkt u de, hier besproken, update niet te hebben? Download deze dan gratis via onderstaande button.

Met de knopt opent u de Google Playstore en daar ziet dan – indien op u van toepassing – de update klaar staan.

Nieuw

Deze app bestaat, binnenkort, tien jaar en ongeveer twee maal per jaar worden er nieuwe functies en mogelijkheden aan de app toegevoegd.

De nieuwste features zullen in dit artikel puntsgewijs worden besproken, zodat iedereen weet wat er zoal nieuw is.


10 jarig jubileum

Zoals gezegd bestaat de app binnenkort, op 14 maart 2024, alweer tien jaar.

Op 14 maart 2014 zag het eerste nieuwsbericht het licht

Op 14 maart 2014 is het allereerste nieuwsbericht via deze app de digitale ether in geschoten en sindsdien heeft de app zich langzaam en gestaag ontwikkeld tot wat het nu is;

Een gratis app voor een klein publiek met interesse voor alles dat met Suriname te maken heeft.

Als het eenmaal zo ver is, zal er nog even teruggekeken worden naar de afgelopen tien jaar, maar natuurlijk niet te uitgebreid. Het gaat nadrukkelijk niet om deze app, maar om het nieuws en de lezer.

App updates!

Suriname Nieuws
– versie 1 uit 2014 –

Wel is het zo dat de oerversie van deze app, zelfs na tien jaar, nog steeds werkt en eigenlijk best nog herkenbaar is wat indeling en vormgeving betreft.

Kijk en vergelijkt u zelf (boven de versie uit 2014, hieronder 2024).

App updates!

Suriname Nieuws
– versie 9 uit 2024 –


Startscherm

Voordat de app klaar is om al het nieuws te tonen, moet deze even worden opgestart.

Dit duurt tegenwoordig ongeveer een seconde, maar in 2014 duurde dat wat langer. Om het wachten minder saai te maken, is toen besloten een foto te tonen.

Het startscherm toont een willekeurige foto uit ons land

Een soort "muziek terwijl u wacht", maar dan beeldend met een plaatje.

Strikt genomen kan dat startscherm tegenwoordig overgeslagen worden, maar omdat de app al jarenlang een foto toont, wordt dit gewoon gehandhaafd; never change a winning team!

App updates!

Het oude startscherm
– versie 8, 2023 –

De vorige versies toonden een willekeurige foto uit Suriname die groot en onscherp op de achtergrond zichtbaar was bij het opstarten. De nieuwste versie toont dezelfde foto's als tien jaar geleden, maar kleiner en scherper.

App updates!

Het nieuwe startscherm
– versie 9, 2024 –

Ook is het mogelijk dat het startscherm een "speciale" afbeelding toont, bijvoorbeeld als er breaking news is of een speciaal artikel; in dat geval kan de belangrijkste foto van het nieuws ook al getoond worden op het startscherm. Op die manier sluit het opstarten van de app beter aan op het lezen van het nieuws.

Bij het starten kan een speciale foto of tekst getoond worden

Onboarding, noemen ze dat in marketingtaal en hiermee is het onboarding process dus soepeler gemaakt.

Tenslotte kan het startscherm ook een tagline (een korte tekst) tonen onder de naam van de app. Als er iets speciaals speelt in Suriname wordt dat op die plek direct getoond, bijvoorbeeld verkiezingen 2025 of fijne Srefidensi.


Bronvermelding

De app toont het nieuws van (zo veel mogelijk) Surinaamse kranten en media.

Dit is bewust gedaan om de berichtgeving zo neutraal en tegelijk compleet mogelijk te houden. Zeker toen de app startte konden sommige kranten "voor de coalitie" zijn of juist "tegen de oppositie" en daarmee werd het nieuws toch wat gekleurd.

Om neutraal te zijn, toont de app zo veel mogelijk bronnen

Tegenwoordig is dat veel minder het geval, maar wordt de berichtgeving nog wel versterkt door meerdere bronnen – en kanten van het nieuws – te belichten.

Om duidelijk te maken wie de "afzender" van een artikel is, wordt de naam van de krant groot getoond in een kop boven de betreffende nieuwssectie.

App updates!

Bronvermelding
– rood geaccentueerd –

Voor de transparantie is deze naam nu ook toegevoegd aan de preview van een artikel.

In bovenstaand voorbeeld is dat Starnieuws en dat ziet u vanaf nu terug in zowel de tussenkop als elk individueel artikel.


Aangepaste reacties

De eerste jaren van deze app werd alleen het nieuws getoond, later kwam daar ook de mogelijkheid bij om te reageren.

Via het potlood-icoon past u uw eigen reactie later nog aan

U kunt een eerdere reactie achteraf aanpassen via het "edit knopje", rechts naast uw naam (herkenbaar aan een potloodje).

App updates!

Aangepaste reactie
– linksonder in beeld –

Wanneer u dit doet, is dat vanaf nu ook zichtbaar voor de lezers van uw reactie. Linksonder uw bericht wordt voor andere lezers een klein en grijs potlood zichtbaar.

Dit duidt er op dat een reactie achteraf is aangepast, wat de transparantie van de app en haar lezers ten goede komt.

Een achteraf aangepast bericht is vaak beter leesbaar

Tegelijk zijn aangepaste berichten inhoudelijk vaak sterker, omdat er later een onderbouwing is toegevoegd, of een taalkundige correctie heeft plaatsgevonden; er is simpelweg meer tijd aan besteed.


Gebruikersscore

Een mooier woord is hier niet voor aanwezig, maar iedereen die reageert, wordt vanaf nu voorzien van een kleurscore.

Deze score geeft aan hoe vaak iemand heeft gereageerd binnen de app, en of het hier om een nieuwe lezer gaat of iemand die al jaren actief is.

Iedereen die nu reageert krijg vanzelf een score toegekend

Reageren via de app gaat volledig anoniem, dus er wordt verder niets van u bijgehouden of geregistreerd. Wel wordt het aantal reacties per gebruiker sinds kort bewaard en opgeteld.

App updates!

Eddgar en Hans
– groen, dus nieuw –

Als iemand net nieuws is, wordt dit duidelijk door een groene badge (een groen schildje – redactie) rechtsonder het plaatje naast diens naam.

Scores?

Op deze manier is het voor de andere lezers direct duidelijk dat het een nieuwe lezer is en kan deze bijvoorbeeld welkom geheten worden.

Ook is het logisch dat nieuwe gebruikers nog even moeten wennen aan de app en zij dus minder streng worden afgerekend wat betreft kleine overtredingen en andere zaken.

Als iemand hier niet meer nieuw is, verdwijnt het groene schildje vanzelf weer en weet iedereen dat het om een oude, vertrouwde gast gaat 🙃

Overigens gaat het toekennen (en weghalen) van de kleurscores volledig automatisch op basis van het aantal achtergelaten reacties.

Nieuwkomers en de oude garde zijn beter te onderscheiden

Wanneer iemand echter vaker reageert, bouwt deze automatisch een score op, een soort karma en betrouwbaarheid; lezers die heel vaak reageren zullen immers de app langer gebruiken en dus kan hun mening meer waarde toegekend krijgen dan iemand die net komt kijken.

Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar de badges kunnen wel helpen om in te schatten of iemand bijvoorbeeld slechts 3x heeft gereageerd, 100x of zelfs 500x.

In totaal zijn er drie niveaus van scores te verdelen;

  1. 🥉 Brons
  2. 🥈 Zilver
  3. 🥇 Goud

Hoeveel reacties u moet achterlaten om een bepaalde score te verdienen, wordt niet vermeld omdat deze scores in de loop van de tijd aangepast kunnen worden (als daar noodzaak toe is).

Wel zult u zien dat sommige gebruikers groen blijven (nieuw en weinig reacties) en anderen na bijvoorbeeld een week brons worden. En voor de vaste lezers die dagelijks reageren is er zelfs een zilveren of gouden medaille weggelegd.

App updates!

Maaike en Dora
– zilver en goud (als voorbeeld) –

Zoals gezegd; het is niet zo dat iemand die groen is minder is dan iemand met een gouden plak, maar de schildjes bij iemands naam kunnen wel helpen om iemands reactie beter te duiden.

Gisteren is de score van iedereen gereset en dus zal iedereen de komende dagen een groen schildje krijgen naast de naam (een nieuwkomer). Maar naarmate de tijd verstrijkt, zal duidelijk worden wie vaak reageert, soms of slechts eenmalig.


Extra duiding

Artikelen onder de rubriek Ala Sani kunnen in de nieuwste update speciale blokken krijgen die meer achtergrond aan een artikel geven.

App updates!

Een quote of citaat
– Ala Sani, 2024 –

Deze blokken zijn lichtgekleurd en hebben sinds kort een icoon aan het begin. Dat kleine plaatje geeft aan wat voor soort informatieblok het is, bijvoorbeeld een quote of citaat van een persoon.

App updates!

Uitleg of achtergrond
– Ala Sani, 2024 –

Ook kunnen bepaalde onderwerpen en definities van uitleg worden voorzien en op zo'n moment staat er een ! uitroepteken of ? vraagteken aan het begin.

Het zijn kleine aanpassingen, maar op deze manier kan een artikel meer begrijpend gelezen worden en is direct duidelijk om wat voor soort aanvullende informatie het gaat.


Selecteren

In de nieuwste versie van de app is het nu ook mogelijk om teksten (en reacties) te selecteren en bijvoorbeeld te kopiëren.

Als u lang op een woord / artikel / reactie drukt, zult u een extra menu zien met aanvullende opties. Hoe dit er precies uitziet en wat de opties zijn, hangt af van het type telefoon of tablet.

App updates!

Selecteren van berichten
– ook mogelijk bij reacties –

Met deze nieuwe functie is het makkelijker om een bericht (of een deel daarvan) bijvoorbeeld te kopiëren / plakken naar Facebook (wat overigens ook al kan via de deel button bij elk artikel).

Door lang op een tekst te drukken, kunt u deze nu selecteren

Ook is het nu eenvoudiger om een woord op te zoeken dat u niet kent. De meeste telefoons hebben de optie om het geselecteerde woord te achterhalen via uw browser, Google of iets anders.

Wanneer u wilt reageren op een lezer, hoeft u deze optie niet te gebruiken. Als u op een reactie reageert (via de antw. button), wordt de reactie vanzelf al geselecteerd en verschijnt een deel daarvan automatisch in uw antwoord.


Verversen? Veeg!

Ook voor deze nieuwe functie is niet echt een mooi woord, maar technisch heet het pull2refresh, of in goed Nederland "vegen om te verversen".

Een betere definitie is niet voorhanden, maar in dit geval houdt het in dat de app herladen (ververst) kan worden door vanaf de uiterste bovenkant naar beneden te vegen / trekken.

App updates!

Snel verversen?
– veeg binnen het rode vlak naar beneden –

Veel apps verversen hun inhoud als u van "helemaal bovenin" naar "een stuk beneden" veegt (terwijl u met uw vinger het scherm ingedrukt houdt).

Snel reloaden

Het "actieve" gebied om via een veegbeweging te verversen is ongeveer de eerste helft van uw scherm, als u helemaal boven in de app zit.

Het allereerste gebied is echter niet "gevoelig" hiervoor, omdat deze vaak door uw telefoon wordt gebruikt om notificaties naar beneden te trekken, het scherm minder fel te maken, enzovoorts.

Wanneer u in het actieve gebied "naar beneden veegt" zal de app (als u genoeg heeft "geveegd") vanzelf herladen.

U kon deze app altijd al verversen / reloaden via de update-knop, helemaal rechtsboven en datzelfde kan nu dus ook via een snelle veegbeweging, van boven naar beneden.

De app kan nu sneller reloaden via een "veeg naar beneden"

Het is wellicht even zoeken (en wennen) maar u kunt nu dus sneller verversen met een veeg / swipe beweging, zodat u niet perse op de update button hoeft te drukken.

Terwijl u (in het rode / actieve gebied) naar beneden veegt, ziet u dat de update button een indicator krijgt. Deze lijn geeft aan "hoe ver u bent" met vegen. Wanneer u de 100% heeft bereikt, licht de update button op en kunt u loslaten; op dat moment zal de app vanzelf updaten.


Nieuwstip

Een kleine, maar welkome, toevoeging is de optie om als lezer snel een nieuwstip in te kunnen sturen.

Een nieuwstip kunt u nu met één klik direct doorsturen

Bij het blok van Ala Sani zit rechts een button en als u daar op drukt, treedt u – via de mail – in direct contact met de app.

App updates!

Nieuwstip indienen
– snel en eenvoudig –

Voorheen kon iedereen al een link, tekst of suggestie doorsturen via het contactformulier, maar met de nieuwe button is dat laagdrempeliger gemaakt.

Vanzelfsprekend blijft uw bijdrage (desgewenst) anoniem en worden alle journalistieke principes nageleefd bij het melden van een interessant nieuwsfeit.


Ala Sani

Deze app – Suriname Nieuws – toont vanaf 2014 al het nieuws uit en over Suriname.

De app opereert volledig gratis, onafhankelijk en kent bewust geen steun, subsidie of inmenging van derden (zie verantwoording onderaan het artikel – redactie). Behalve de meest gangbare nieuwsbronnen heeft de app sinds een paar jaar ook het "eigen" blok Ala Sani.

Ala Sani toont de achtergronden en extra's bij het nieuws

Hierin worden de artikelen wat mooier vormgegeven (de andere bijdragen kennen een extreem hoge mate van automatisering en worden deels via Artificial Intelligence en een reeks aan zelfstandig functionerende computersystemen gepubliceerd).

App updates!

Langeman... een zelfportret
– Langeman Produkties N.V. –

Ook worden de artikelen binnen Ala Sani voorzien van een rijkelijk geïllustreerd spectrum aan beeld, dankzij huistekenaar, ontwerper en creatief manusje van alles Langeman.

De afgelopen tijd hebben diverse publicisten zich aangemeld

Behalve Langeman wordt er met regelmaat gebruik gemaakt van, inmiddels, vaste gasten als Kees C. Donk (internet en technologie), Drs. P (kenner van zaken) en Melanie Faber (international business affairs).

De artikelen onder Ala Sani gaan vaak wat meer de diepte in, bieden uitleg, duiding en achtergrond. Ook worden ze steevast door een vraag afgesloten om zo de discussie wat meer richting te geven.

Dit blok krijgt in de nieuwste versie van de app extra focus.

Zo zullen er meer artikelen verschijnen en als het nieuws hierom vraagt, kan het hele blok zelfs bovenaan de app worden geplaatst; nog hoger dan "uitgelicht" (wat per dag een aantal keer de meest actuele ontwikkelingen toont).

De appberichten zijn onderverdeeld in drie soorten niveau's

Wat dat betreft kennen de pushnotificaties (de automatische berichten op uw toestel) een extra "klasse" die aansluit op dit nieuwe beleid.

  1. Breaking news (bijvoorbeeld de uitslag van de verkiezingen)
  2. Nieuwsflits (bijvoorbeeld een spontane, uitslaande brand)
  3. Special (een achtergrondsartikel of iets lezenswaardigs)

Ontwikkeling

Behalve bovenstaande aanpassingen kent ook de onderhoudsmodule van de app veel nieuwigheden.

Het systeem dat de app van artikelen, illustraties, foto's en berichten voorziet, wordt bijna dagelijks, volledig gratis doorontwikkeld en onderhouden.

Hiermee wordt het steeds makkelijker om, ondanks de zeer beperkte menskracht, toch actueel en altijd bij de tijd te blijven.

Suriname Nieuws
gratis app

Toekomst

Tot zo ver de aanpassingen in de meest recente versie van de app, maar er staat natuurlijk nog veel meer op stapel voor dit jaar.

Ook voor dit jaar staan er weer diverse updates op stapel

Zo wordt er, eindelijk, meer aandacht besteed aan de darkmode of het night theme (de donkere interface – redactie) van deze app.

Ook wordt de poll – op aandragen van een lezer – uitgebreid met de optie om eerst een context te geven, voordat men kan stemmen.

Via WhatsApp blijft u nog sneller en gratis op de hoogte!

Zo ver is het allemaal nog niet, en eerst moet het tienjarig jubileum nog gepasseerd worden.

App updates!

Suriname Nieuws
– gratis app –

Wilt u nog sneller op de hoogte blijven van al het nieuws uit en rond Suriname? Meldt u dan gratis en anoniem aan bij het WhatsAppkanaal van deze app.

Als eerste app ter wereld heeft Suriname Nieuws een eigen nieuwskanaal op WhatsApp waar u speciale artikelen al kunt inzien voordat ze in de app zelf verschijnen... totaal anoniem en volledig gratis!

Verantwoording

Zoals duidelijk is geworden, uit deze lange publicatie, bestaat deze app al tien jaar.

De app is dan ook nadrukkelijk aan geen enkele (politieke) partij verbonden en functioneert volledig gratis en onafhankelijk. Alle bijdragen onder het blok Ala Sani (het eigen blok van de app) zijn op vrijwillige basis en zonder bezoldiging.

Ook het onderhoud, de ontwikkeling, publicatie en het beheer van de app komt gratis tot stand, zonder subsidie, geld van anderen of wie dan ook.

Hiermee blijft de onafhankelijkheid van de app gewaarborgd en is niet gevoelig voor inmening van een derde partij.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van de nieuwe functies?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!