Somber vooruitzicht olie

Article – Somber vooruitzicht olie

PARAMARIBO, 1 maart 2024 – De vooruitzichten op het gebied van eventuele olie-inkomsten zijn allesbehalve positief te noemen.

Uitstel

Eind vorig jaar kwam de CEO (hoogste baas – redactie) van het conglomeraat Apache / TotalEnergies (blok 58 – redactie) op bezoek in ons land om aan te geven "dat er wat moest veranderen".

De investeerders stellen de beslissing voortdurend uit

De oliereuzen hebben tot op de dag van vandaag nog steeds geen beslissing genomen om daadwerkelijk over te gaan tot het winnen van olie, terwijl de eerste vondsten al ruim tien jaar geleden waren (in 2012 werd de olie aangetroffen voor onze kust – redactie).

Achtergrond

Vanwege de onzekere economische en politieke situatie zijn de multinationals echter huiverig om daadwerkelijk over te gaan tot het investeren van vele miljarden in ruil voor de olie.

Ook laat de huidige regering het na om de infrastructuur op de oliewinst voor te bereiden, blijken er niet genoeg geschoolde mensen rond te lopen en is er nog steeds geen fonds om het mogelijke oliegeld in te investeren.

Apache / TotalEnergies
multinationals

Om die reden heeft TotalEnergies de definitieve keuze om te investeren wéér uitgesteld, tot uiterlijk dit jaar. Begin 2024 meldde zij daarbij op een aandeelhoudersvergadering dat er een "realistische kans bestond dat er helemaal geen olie wordt gewonnen en men zich eerst focust op buurland Guyana".

Blok 53

Tot overmaat van ramp blijkt nu ook heel Blok 53 "te zijn teruggegeven", omdat de oorspronkelijke investeerders er geen enkel heil in zien; ze doen er liever afstand van, dan dat ze nog langer moeten wachten op een dure investering met onzekere toekomst.

Ook blijkt de olie lastig winbaar te zijn en niet van de juiste kwaliteit (dusdanig ruw dat onze bestaande raffinaderij het niet aan kan – redactie). Het zou op dit moment dus meer kosten om de olie te winnen en bruikbaar te maken, dan dat het op de internationale markt oplevert.

De enige manier om van de schuld af te komen, is onze olie

Bijkomend probleem is dat de enorme staatsschuld, van ruim USD 5 miljard internationaal en USD 8 miljard binnenlands, aan de ene kant blijft toenemen en aan de andere kant alleen kan worden afgelost via de inkomsten uit olie.

Staatsolie erkent

Staatsolie heeft inmiddels erkend dat de ene na de andere investeerder afhaakt, maar volgens hun is dat niet perse slecht nieuws.

In een recente ontwikkeling hebben APA Suriname Corporation (APA), samen met haar partners CEPSA en Petronas, aangekondigd het overgrote deel van Blok 53 (in het Surinaamse offshore-gebied) volledig terug te geven aan Staatsolie.

Contract

De stap valt binnen het contract dat Staatsolie met de diverse internationale olie– en gasmaatschappijen heeft afgesloten.

In oktober 2012, toen Staatsolie en APA het contract voor Blok 53 ondertekenden, was overeengekomen dat gedurende de exploratiefase bepaalde activiteiten zouden moeten plaatsvinden.

Deze periode is op 31 december 2023 afgelopen en de investeerders hebben besloten volledig van hun investeringen af te zien.

Afgesloten contracten
2012 – 2024

Om die reden zijn Staatsolie en APA gedwongen om te stoppen met het contract, die het boren van minimaal één olieput omvatte.

Dit besluit beperkt het overgebleven contract nu tot het Baja-1-gebied, waar de partners van Blok 53 de olievondsten verder gaan onderzoeken.

Investeerders

Staatsolie is van plan het nu beschikbare deel van Blok 53 later dit jaar opnieuw te contracteren. Daarvoor moet er wel hard gezocht worden naar nieuwe investeerders op de internationale markt.

Staatsolie is positief over het afhaken van de investeerders

Volgens de regering is dat geen enkel probleem, gezien er (zegt men) meer dan voldoende belangstelling is getoond door heel veel internationale olie– en gasbedrijven.

Overzicht

Tussen 2015 en 2021 werden in totaal vier exploratieputten geboord in Blok 53, waarbij enkel bij Baja-1 olie werd aangetroffen.

CEPSA, een Spaanse oliemaatschappij, verwierf in november 2013 een aandeel van 25 procent in Blok 53 door een overeenkomst met APA. In april 2014 trad Petronas toe met een aandeel van dertig procent.

Zonder olie kan ons land de schuld nooit meer afbetalen

Het blijkt al met al zeer moeilijk voor Staatsolie om partners aan te trekken en, nog belangrijker, te behouden.

Slechte positie Staatsolie

Zo is Staatsolie ook al jaren bezig om, zonder succes, geld te zoeken op de internationale kapitaalmarkt.

Om te mogen participeren in de olievondsten moet het bedrijf zelf ongeveer USD 1 miljard inleggen en dat bedrag kan, net met eventuele investeerders, niet gevonden worden.

Staatsolie maakt "winst", maar kent ook een enorme schuld

De overgenomen schuld (vanwege achterstallige energierekeningen aan Suralco / Alcoa) en de operationele kosten van de stuwam, evenals het mislukte goudavontuur hebben daarbij inmiddels gezorgd voor een enorme schuld van vele miljoenen.

De kansen tot exploratie en ontwikkeling van de oliesector speelt een cruciale rol in de economische redding van ons land.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen over de afhakers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!