Overheid weigert hulp Wageningen

Article – Overheid weigert hulp Wageningen

PARAMARIBO, 1 maart 2024 – Na een periode van weinig regenval, kampt het westen van Suriname met ernstige droogte die weer heeft geleid tot wekenlange bosbranden.

Ongekend

De huidige situatie is ongekend in ons land, maar de regering weigert, volgens de getroffenen in het gebied, tot op de dag van vandaag elke hulp, ondersteuning of inzet.

Het enige dat vorige maand vanuit de overheid is gecommuniceerd, is dat men 'beter binnen kan blijven', dat scholen 'voorlopig gesloten zijn' en dat 'de situatie lastig is'.

Duizenden mensen worden bedreigd door het intense vuur

In totaal worden nu tussen de 6.500 en 9.000 mensen in hun dagelijkse voortbestaan bedreigd, met name rondom Wageningen (Nickerie – redactie).

Bosbranden

Een bosbrand op zichzelf is niet uniek voor Suriname en ook het naburige Guyana heeft te maken gehad met regelmatige bosbranden.

Waar de buren echter direct ingrijpen en met blushelikopters en gespecialiseerde vuurvechters de branden dag en nacht te lijf gaan, doet ons land niets.

De ernstigste bosbrand, die plaatsvindt in Wageningen, zorgt ervoor dat rook naar Guyana wordt geblazen door de Noordoost passaatwinden. Dit resulteert in momenten waarop Wageningen bedekt is met verstikkende zwarte rookwolken.

Laksheid

De overheid lijkt in deze kwestie te worden gekenmerkt door laksheid en wegkijken.

Mennonieten branden enorme bossen af op zoek naar geld

Men kwam pas, schoorvoetend, in actie na bijna vier weken van vernietiging en het overlijden van een persoon in Wageningen.

Mennonieten

Ook de komst van zeker 150 Mennonieten-families (ongeveer 750 mensen – redactie) is zeer bedreigend, aangezien zij dezelfde vernietigingen gaan veroorzaken voor hun landbouw en veeteelt.

Ons kostbare regenwoud zal namelijk door hun stelselmatig omgehakt en in de brand gestoken worden om zo snel, goedkoop en semi-illegaal landbouwgrond te veroveren.

Het incident onderstreept volgens critici de ernst van de situatie en dient als een waarschuwing voor de toekomst.

Bigi Pan

Een ander voorbeeld van de ernst van de situatie is de droogte in het Bigi Pan-gebied, waar normaal gesproken een rijk visgebied is.

Toeristen blijven weg, vissen sterven, oogsten mislukken

Vissers, die afhankelijk zijn van dit gebied voor hun inkomen, staan al maanden voor enorme problemen, aangezien er geen water en dus geen vis is.

Overheid weigert hulp Wageningen

Faya Kankantrie
– Langeman Produkties –

De overheid heeft op geen enkele manier gereageerd op de noodsituatie die ook het (vogel-)toerisme in dat gebied volledig heeft platgelegd.

Milieuramp

De bosbranden hebben niet alleen geleid tot een gebrek aan inkomsten voor rijstboeren, vissers en toerisme, maar ook tot een ongekende milieuramp.

Al met al is het een enorm ernstige situatie die al weken aan de gang is, zonder dat er effectieve maatregelen zijn genomen door de overheid.

West-Suriname brandt voor een deel af en niemand doet iets

Vanuit zowel de regering als media wordt er weinig aandacht aan de ellende besteed.

Enkel twee lokale verslaggevers, de heer Mones van Action News (die vorig jaar nog is opgepakt vanwege kritische berichtgeving over president Santokhi) en Gloria Bottse van Tra Fas De, berichtten vrijwel dagelijks over de teloorgang van West-Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe vindt u dat de regering inspeelt op deze ramp?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!