Weetje?! Grietjebie

Article-funfact – Weetje?! Grietjebie

PARAMARIBO, 2 maart 2024 – Weetje?! gaat over willekeurige funfacts die altijd leuk zijn om te weten. Vandaag is tijd voor de grietjebie.

Kiss me quick!

De grote kiskadie, ook bekend als de Pitangus sulphuratus, is een opvallende vogel die vooral bekend staat om zijn luide en doordringende roep. In Amerika vertalen ze zijn gefluit zelfs als kiss me quick! (griet-je-bie!).

Deze vogel is te vinden in een breed scala aan habitats, van bossen en mangroves tot stedelijke gebieden in Zuid– en Midden-Amerika en natuurlijk in Suriname zelf.

Grietjebie

De kiskadie heeft een opmerkelijke verschijning met een gele buik, een bruin gestreepte rug, en een opvallende zwarte band over zijn ogen die hem een gemaskerde uitstraling geeft. Deze kleurrijke vogel is niet alleen een lust voor het oog, maar speelt ook een belangrijke rol in het ecosysteem door het controleren van insectenpopulaties.

Drs. P
kenner van zaken

Een interessant feit over de grote kiskadie is zijn vermogen om de geluiden van andere dieren na te bootsen. Dit gedrag wordt vermoedelijk gebruikt om roofdieren af te schrikken of om andere vogels te misleiden.

De grietjebie kan heel goed andere vogels nabootsen

Dit maakt de kiskadie tot een fascinerend onderwerp van studie voor vogelliefhebbers en onderzoekers.

Bron : Drs. P / beeld : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wanneer zag u voor het laatst een grietjebie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!