🌎 Nederland : einde luchtalarm

Article – 🌎 Nederland : einde luchtalarm

PARAMARIBO, 2 maart 2024 – Het is voor velen in Nederland het einde van een tijdperk; er zal binnenkort geen sirene meer klinken op de eerste maandag van elke maand.

Speelfilms

De bekende sirene die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur door heel Nederland klinkt, zal in 2025 ophouden te bestaan.

Alarmsysteem

Dit alarmsysteem, dat zijn oorsprong vindt in de jaren vijftig, maakt plaats voor de moderne NL-Alert-waarschuwingen via mobiele telefoons.

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz heeft dit officieel aangekondigd in een brief aan de Kamer, daarbij verwijzend naar de beperkte voordelen en het minimale succes van het huidige luchtalarmsysteem.

In vergelijking met NL-Alert biedt het luchtalarm aanzienlijk minder dekking.

NL-alert
mobiel alarmsysteem

Het huidige luchtalarmsysteem, dat sinds de vroege jaren vijftig in gebruik is en oorspronkelijk viel onder de Bescherming Bevolking (BB) is goed herkenbaar door zijn alles verscheurende sirene.

Het maandelijks luchtalarm vond zijn weg naar speelfilms

Deze sirene, die menig oorlogsfilm heeft gesierd, werd in 1998 vervangen door het huidige waarschuwings– en alarmeringssysteem (WAS), dat tot maximaal zeven dagen na een noodgeval functioneel blijft.

Moderne tijden

De behoefte aan vernieuwing van het alarmsysteem wordt breed gedragen, vooral omdat NL-Alert duidelijkere meldingen geeft en een groter bereik heeft.

Waarschuwingen van de overheid worden via NL-Alert naar mobiele telefoons in een specifiek gebied verzonden, met een dekkingsgraad van 92 procent gemeten in december 2023.

Zelfs als telefoons grotendeels uitvallen, werkt NL-alert nog

Daarentegen is het huidige luchtalarm in het beste geval maar door ongeveer 75 procent van de bevolking te horen.

Belangrijk om te melden is dat NL-alert zelfs blijft werken als de mobiele telefoonmasten, bijvoorbeeld door een oorlogsaanval, zijn uitgeschakeld (het staat los van SMS, internet, etc... – redactie).

Hoge kosten

De kosten voor het onderhoud van het luchtalarmsysteem zijn aanzienlijk en daarom heeft het land aan de Noordzee besloten na 205 alles te ontmantelen.

Enkele sirenes blijven op specifieke locaties nog wel actief

Overigens zullen niet alle luchtalarmen verdwijnen; sommige hiervan blijven ook na 2025 nog actief op zogeheten hoogrisicolocaties en binnen enkele veiligheidsregio's.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u het luchtalarm wel eens meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!