Brand Wageningen levensbedreigend

Article – Brand Wageningen levensbedreigend

PARAMARIBO, 2 maart 2024 – Doordat de overheid niet ingrijpt, is de bosbrand rondom Wageningen volledig uit de hand gelopen en kan deze nu als levensbedreigend gezien worden.

Brunswijk

De levenssituatie voor de inwoners van Wageningen verslechtert met het uur door aanhoudende rookontwikkeling als gevolg van de bosbrand.

De regering zegt nu "bereid te zijn om te gaan onderzoeken of personen met gezondheidsklachten eventueel geëvacueerd kunnen worden naar Nickerie (de stad, in het district – redactie)".

De enige die zich over de kwestie uitlaat is vicepresident Ronnie Brunswijk, aangezien president Santokhi ruim een week in het buitenland zit.

Brunswijk
waarnemend president

De voorman van de ABOP meldde ook dat de regering zich volledig inzet om de getroffen burgers bij te staan en een oplossing te vinden.

In de praktijk blijkt echter dat er al weken helemaal niets gedaan wordt.

Bombay

De gemeenschap van Wageningen ervaart al langer dan een maand ernstige overlast door de rook van een bosbrand in de omgeving van Bombay.

Doodzieke mensen worden straks "misschien" geëvacueerd

Ondanks sterfgevallen, ziektemeldingen en alarmbellen richting media en overheidsinstanties voelen de bewoners zich niet gehoord; er komt simpelweg geen hulp en niemand vanuit de overheid doet iets.

'Je gaat niet dood'

Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat recentelijk meerdere personen zich met ademhalingsproblemen hebben gemeld.

Brand Wageningen levensbedreigend

Evacuatie wordt onderzocht
– Bosbrand Wageningen –

Deze personen zijn doorverwezen naar het ziekenhuis, waar vastgesteld is dat niemand op korte termijn zal overlijden. Ook kreeg men het advies om de rook te vermijden.

'Bijna niemand overlijdt aan de rook, dus het valt wel mee'

In een gesprek met Key News Suriname heeft de DC van Nickerie, Senrita Gobardhan, aangegeven dat er wel pogingen zijn ondernomen om de brand te beheersen.

Vanwege gebrek aan mankracht, kennis en apparatuur heeft het echter geen effect gehad op de rookontwikkeling.

De landelijke brandweer, momenteel in staking vanwege achterstallige betalingen en contractbreuk vanuit de regering, biedt evenmin uitkomst voor Wageningen.

DNA-lid Rabin Parmessar heeft de ernst van de situatie benadrukt.

Hij wijst op de dichte rookontwikkeling en het enorme gevaar voor de volksgezondheid, zeker op de lange termijn (rookdeeltjes kunnen na jaren vormen van longkanker veroorzaken – redactie).

Frans-Guyana

Hij roept op tot snelle evacuatie van kwetsbare burgers en dringt aan op een snelle aanpak van de brand.

Ook na een maand doet de overheid niets tot weinig

Ook DNA-lid Asiskumar Gajadien benadrukt de noodzaak van snelle actie vanwege de impact op de gezondheid van de inwoners.

Er gaan geruchten dat de regering niet weet hoe ze het probleem moeten oplossen en dat men eigenlijk wacht tot het echt uit de hand loopt.

Men zou bewust wachten op hulp uit Frans-Guyana

Op zo'n moment zou Frans-Guyana dan moeten inspringen om ons te helpen, zo is de gedachte.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt de situatie goed aangepakt, volgens u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!