🧪 Pythagoras had het mis

Article – 🧪 Pythagoras had het mis

PARAMARIBO, 3 maart 2024 – De bekende Griekse Pythagoras heeft ooit beweerd dat mensen muziek waarderen op basis van harmonische overeenkomsten tussen klanken en noten.

Andere stelling

Deze, minder bekende stelling van hem, wordt nu na 2500 jaar betwist door moderne wetenschappers van Cambridge en Princeton in Engeland.

Sterker nog, zij stellen dat deze visie van Pythagoras helemaal niet correct is.

Pythagoras

Pythagoras, een Griekse filosoof en wiskundige uit de zesde eeuw voor onze jaartelling, is niet alleen bekend vanwege zijn beroemde wiskundige stelling (a² + b² = c² – redactie), maar ook als filosoof met een passie voor muziek.

Hij geloofde in een wiskundige basis voor de schoonheid van muziek, met name door consonanten; een harmonisch samengaan van klanken en noten die aangenaam zijn voor het oor.

Pythagoras
filosoof en wiskundige

Een internationaal team van onderzoekers heeft nu echter ontdekt dat harmonie niet essentieel is om muziek te waarderen.

Wat muziek betreft had Pythagoras niet helemaal gelijk

Hun bevindingen, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature, zijn gebaseerd op onderzoek onder meer dan 4.000 mensen.

Studie

Deze studie toont aan dat mensen juist genieten van lichte imperfecties in muziek. Volgens hoofdonderzoeker Peter Harrison geven deze onvolmaaktheden 'leven' aan de muziek en vinden wij dat prettig om naar te luisteren.

🧪 Pythagoras had het mis

Pythagoras
– wiskundige en muziekfan –

De resultaten van dit onderzoek ondermijnen het idee dat harmonie op slechts één manier kan bestaan en dat muzieknoten een wiskundige samenhang moeten vertonen.

Mooie muziek

Er zijn veel verschillende vormen van harmonie, wat verklaart waarom muziek in elke cultuur anders is.

Dit nieuwe inzicht opent deuren naar een bredere interpretatie van muzikale schoonheid, los van strikte wiskundige principes.

Peter Harrison
onderzoeker

Het onderzoek doet niet alleen twijfelen aan de eeuwenoude theorie, maar nodigt ook uit om de manier waarop we naar muziek luisteren en deze beoordelen, te heroverwegen.

Grote implicaties

De implicaties van de nu gepubliceerde bevindingen zijn aanzienlijk, niet alleen voor de muziektheorie, maar ook voor ons begrip van culturele diversiteit in muziek.

We blijken muziek niet te waarderen zoals we altijd dachten

Het suggereert dat onze waardering voor muziek voortkomt uit een breed scala aan harmonieën en klanken, waarmee de universele aantrekkingskracht van muziek wordt benadrukt.

Bron : Nature / BBC / NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is uw lievelingsmuziek?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!