🌎 Extreem geweld Haïti

Article – 🌎 Extreem geweld Haïti

PARAMARIBO, 3 maart 2024 – Enkele weken terug reisde president Santokhi af naar het buitenland om daar te praten over de mogelijke steun van ons land aan Haïti.

Beloftes

Hij beloofde toen dat ons leger en de beste experts klaar zouden staan om eventueel (bende-)geweld in het door corruptie geteisterde land direct de kop in te drukken.

Suriname zou legereenheden en voertuigen aan Haïti geven

Een nieuwe commissie werd samengesteld en Santokhi verzekerde dat Suriname binnen twee weken gespecialiseerde eenheden zou sturen om de internationale vredesmissie op het eiland te ondersteunen.

Uitbraak

Van de beloften is tot nu toe helaas niets terecht gekomen en ook de overige toezeggingen en het onderzoek van de commissie lijken vroegtijdig verdwenen.

Terwijl Haïti nog steeds wacht op de meest basale hulp uit ons land, hebben criminele groepen vandaag met een extreem gewelddadige aanval massale gevangenisuitbraken geforceerd.

De bendes deden dit door de hoofdgevangenis in Port-au-Prince te bestormen, resulterend in de ontsnapping van honderden gevangenen. De gebeurtenis komt te midden van een significante toename in geweld door gewelddadige groeperingen, die de aftreding van president Ariel Henry eisen.

Escalerend bendegeweld

De aanval op de gevangenis vond plaats na een week van verergerend geweld, waarbij de bendes meerdere politiebureaus in de hoofdstad aanvielen.

Dat resulteerde in de dood van vier politieagenten en het platbranden van verschillende bureaus.

Ons land zou klaar staan om Haïti te helpen met organisatie

In een poging om controle te verkrijgen, vielen gewapende mannen ook de containerhaven aan en ontstonden er schermutselingen nabij het vliegveld, wat leidde tot de annulering van meerdere vluchten.

🌎 Extreem geweld Haïti

Gevangenisuitbraak
– Langeman Produkties –

Als gevolg van de onrust hebben de ambassades van de Verenigde Staten en Frankrijk reisadviezen uitgegeven om de omgeving van Port-au-Prince te vermijden.

Politieke onrust

Aan het hoofd van de bendes staat Jimmy Cherizier, ook bekend als "Barbecue".

Hij is een voormalig politieagent die poogt de verschillende criminele groeperingen te verenigen met als doel president Henry af te zetten.

Corruptie

De onrust in Haïti is gedeeltelijk te wijten aan de frustratie over het uitblijven van Henry's aftreden.

Hij is waarnemend president sinds de moord op Jovenel Moïse in 2021.

Ondanks beloftes voor het organiseren van verkiezingen en zijn aftreden, blijft president Henry aan de macht en doet hij verder niets, wat de politieke spanningen verder opdrijft.

De president belooft van alles, maar doet helemaal niets

Het geweld in Haïti heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met de recente gebeurtenissen.

Volgens de Verenigde Naties is de situatie de meest gewelddadige in de afgelopen twee jaar, met een schatting dat 80% van het land onder controle staat van criminele bendes.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet ons leger Haïti gaan ondersteunen, zoals beloofd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!