"Brand onder controle"

Article – "Brand onder controle"

PARAMARIBO, 3 maart 2024 – Volgens Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR, is de brand in Wageningen volledig onder controle. Er is weliswaar helemaal niets gedaan om deze te blussen, maar volgens de topper is de brand "uit zichzelf gaan liggen".

Brandmeester

Op een verlaten stuk grond bij de inslag naar Wageningen, bekend als Bombay, woeden al wekenlang hevige bosbranden.

De overheid heeft nog niets gedaan, maar vrijdag wel laten weten dat er onderzocht gaat worden of er misschien moet worden ingegrepen.

Er is niet ingegrepen, maar de brand is vanzelf gaan liggen

Ook zouden er namens het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) manschappen zijn gestationeerd om de situatie ter plekke bekijken.

"Brand onder controle"

Brandend rijstveld
– impressie Langeman –

Slijngaard meldt dat de grote brandhaarden nu onder controle zijn en vanzelf zijn verdwenen. Wel is er zeer veel dikke en ondoordringbare rook zichtbaar wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Onder controle

De situatie is momenteel beheersbaar, dankzij luchtfoto's gemaakt door Suriname Sky Farmers.

De aangelegde dammen hebben misschien ook wel iets geholpen, maar eigenlijk weten we dat niet.

Jerry Slijngaard
NCCR

Er wordt volgens de woordvoerder wel hard gewerkt om de bosbranden volledig onder controle te krijgen, al kon deze niet aangeven wat er dan werd gedaan.

Een graafmachine heeft enkele gaten in de grond gemaakt

Er zou een graafmachine zijn ingezet om gaten te graven en er wordt overwogen het getroffen gebied onder water te zetten. Er is vanwege de aanhoudende droogte bijna geen water, maar ook dat gaat onderzocht worden.

Oplossing nabij

We zijn bezig met de voorbereidingen om het gebied te inspecteren. Er zijn op termijn misschien enkele pompen beschikbaar.

Het is echter een zeer complexe operatie die nog wel enkele dagen aan onderzoek in beslag gaat nemen.

Jerry Slijngaard
NCCR

Volgens kaarten van de NCCR staat een aanzienlijk groot gebied in brand, maar dit wisten de bewoners zelf ook al weken.

Evacuatie

In de Nationale Assemblee is de situatie in Wageningen ook kortstondig besproken.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft aangegeven dat evacuatiemogelijkheden worden overwogen, maar dat dit eerst goed onderzocht moet worden.

De overheid weet niet of kippen geëvacueerd moeten worden

Volgens Slijngaard is dat echter allemaal niet nodig, omdat de situatie nu onder controle is en niemand lijkt te zijn overleden.

Vele mensen hebben kippen, moeten die dan ook geëvacueerd worden?

Zowel de overheid als het NCCR hebben hier geen antwoord op, waardoor dit soort vragen er voor zorgen dat de bewoners liever bij hun dieren blijven.

Jennifer
bewoner Wagingen

Veel inwoners van Wageningen willen graag over tot evacuatie, maar vanwege gebrek aan geld, ondersteuning en een uitgedacht plan durven veel mensen het toch niet aan

Internationale kritiek

Er is zowel nationaal als internationaal steeds meer kritiek op de lakse houding van zowel de regering als het NCCR voor het niet sneller handelen.

"Brand onder controle"

Brandend rijstveld
– impressie Langeman –

Ruim een maand lang is er helemaal niets gedaan, waardoor de situatie totaal uit de hand is gelopen. Ook weigert de overheid om de brandweer haar achterstallige salarissen te betalen en goede, beschermende kleding te geven.

Frans-Guyana wil niet meer helpen, Guyana staat wel klaar

Volgens critici wacht de regering nu op hulp uit Frans-Guyana, maar die heeft aangegeven niet "voor alles en nog wat in te willen springen".

Om die reden is er nu uitgeweken naar Guyana die wel bereidwillig, en in staat is, om ons te helpen bij de brand.

"Er zijn verkennende gesprekken geweest met Guyana, die al klaar staan om te helpen en hebben alle manschappen en materialen klaar staan," zegt Slijngaard.

Het is nog niet duidelijk wanneer buitenlandse hulp zal worden ingezet, omdat de regering geen hulpvraag heeft geformuleerd.

Bron : NCCR / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zijn we te passief, of lost alles gewoon vanzelf op?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!