✉️ Straatvuil

Article – ✉️ Straatvuil

PARAMARIBO, 4 maart 2024 – Het is een alledaags zicht geworden in ons land; afval dat zonder enige zorg op straat wordt achtergelaten door inzittenden van auto’s, bussen en voetgangers.

Mentaliteit

Dit gedrag, dat blijk geeft van een diepgewortelde gewoonte bij een deel van de bevolking, draagt bij aan de vervuiling van onze omgeving.

Ook spreekt het boekdelen over een algemene onverschilligheid ten opzichte van het gemeenschappelijk welzijn en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.

Het willekeurig dumpen van vuilnis in de openbare ruimte is een teken van disrespect voor onze omgeving en symboliseert een groter sociaal probleem.

Het weerspiegelt een alarmerende onverschilligheid voor het welzijn van de gemeenschap en een afwezigheid van burgerlijke plicht.

Deze houding, die door velen als normaal wordt beschouwd, is een indicatie van een dieper liggende kwestie binnen de samenleving: een gebrek aan bewustzijn over de invloed van onze daden op de gemeenschap en het milieu.

Vuil is smerig, jaagt toeristen weg en tekent ons denken

Hoewel de overheid een cruciale rol speelt in het aanpakken van deze problematiek, is effectieve handhaving tot nu toe uitgebleven. Het ontbreken van consequenties voor vervuilers moedigt de voortzetting van deze praktijken aan.

Naleving

Zonder strikte naleving van regelgeving en bestraffing van overtreders, ontbreekt de stimulans voor verandering.

Dit laat een discrepantie zien tussen de wetgeving en de realiteit, en tussen het bewustzijn van milieuproblemen en daadwerkelijke actie.

Wetgeving is er niet, of wordt veel te weinig nageleefd

Het onderwijs staat centraal in de oplossing voor dit probleem, waarbij het cruciaal is dat jongeren van jongs af aan leren over de impact van afval op het milieu en het belang van verantwoordelijkheid voor onze openbare ruimtes.

Bewustwordingscampagnes en mobilisatie van de gemeenschap zijn essentieel om de houding ten opzichte van afvalbeheer te veranderen.

Verantwoording nemen

De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen door wetten niet alleen in te voeren, maar ook actief te handhaven. Boetes en consequente bestraffing van overtreders kunnen een afschrikkend effect hebben en bijdragen aan een verandering in mentaliteit.

Een gezamenlijke inspanning is nodig om de schoonheid en gezondheid van Suriname te behouden voor toekomstige generaties!

Bron : C. Wallerlei / via GFC Nieuws


— UW MENING —

Ergert u zich aan straatvuil?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!