PanAm in de doofpot?

Article – PanAm in de doofpot?

PARAMARIBO, 4 maart 2024 – Ondanks overtuigend bewijs, letterlijk zwart op wit, lijkt het erop dat het Openbaar Ministerie (OM) niet tot vervolging zal overgaan van de president en minister Nurmohammed.

Bewijslast

Via de gelekte documenten is onomstotelijk bewezen dat de Surinaamse staat voor miljoenen USD nadeel heeft ondervonden door de acties van minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, en president Chan Santokhi.

Santokhi zwijgt, Nurmohammed scheldt

Santokhi heeft zich er nooit over uit gelaten en zit al geruime tijd in het buitenland waar hij niet bereikbaar is voor de landelijke pers. Nurmohammed bijt fel van zich af, draait zich in allerlei constructies die hem zouden vrijpleiten en scheldt zowel de media als het volk uit dat ze dom zijn, bullshit praten en moeten stoppen met dat f*cking gel*l.

Critici benadrukken de aanhoudende cultuur van straffeloosheid en politieke inmenging in Suriname, wat de vrees versterkt dat ook deze zaak zonder veroordeling zal eindigen.

Ervaring leert dat hooggeplaatste politieke figuren in Suriname zelden tot nooit ter verantwoording worden geroepen voor hun handelingen

Zelfs met duidelijke bewijzen van corruptie en machtsmisbruik, lijken politieke motieven vaak zwaarder te wegen dan het streven naar gerechtigheid.

Ook wordt er gewezen op de problematische rol van het OM en de procureur-generaal, die niet altijd als even onafhankelijk en onpartijdig worden gezien.

Het is volgens sommigen algemeen bekend dat het OM en de procureur-generaal regelmatig onder politieke druk staan om bepaalde zaken wel of niet te vervolgen. Dat doet afbreuk aan de integriteit van het juridische systeem en het moeilijk maakt om te geloven in een rechtvaardige afhandeling van deze zaak.

Doofpot

Ondanks het omvangrijke bewijsmateriaal en het politiedossier, wordt verwacht dat de Pan American-zaak uiteindelijk zal verdwijnen in de doofpot.

Er is weinig hoop op vervolging bij schuld

Dit zou de geloofwaardigheid van het Surinaamse rechtssysteem ernstig schaden en het vertrouwen van de bevolking in een rechtsstaat verder aantasten.

Marcel Oostburg, een activist die zich krachtig heeft uitgesproken over de zaak, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot meer actie van het OM en de procureur-generaal om de vermeende corruptie te bestrijden.

Transparantie en recht

Ondanks zijn oproepen voor meer transparantie en gerechtigheid, heeft Oostburg weinig hoop op een eerlijke behandeling van de zaak door het OM.

Het politieonderzoek is bijna afgerond

Het politieonderzoek, gestart na een aanklacht met bewijsmateriaal, bevindt zich in een vergevorderd stadium.

Desondanks bestaan er twijfels over de politieke wil van het OM om de zaak grondig te vervolgen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kent u een Surinaamse politicus die ooit tot de verantwoording is geroepen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!