🌎 Nederland : 'waterstijging geen probleem'

Article – 🌎 Nederland : 'waterstijging geen probleem'

PARAMARIBO, 4 maart 2024 – Waar wij al natte voeten krijgen bij een flinke regenbui, heeft Nederland begin deze week gemeld dat ze een waterstijging tot 5 meter gewoon kunnen afhandelen.

Vijf meter

Er is een mogelijkheid dat de zeespiegel, op de lange termijn, stijgt van 2 tot 5 meter. Om deze dreiging het hoofd te bieden, heeft Nederland wat veranderingen in kaart gebracht.

Als de zee met vijf meter stijgt, is dat geen enkel probleem

Vreemd genoeg kost het nauwelijks iets, zeker op de lange termijn, en is zelfs een stijging van enkele meters geen enkel probleem voor de meesters in watermanagement.

Oplossingen

Het congres van het Nederlands Kennisprogramma Zeespiegelstijging heeft enkele creatieve oplossingen bedacht.

Zo kunnen ze Scheveningen (een badplaats aan de kust – redactie) beschermen met een simpele duinwal, de haven van Rotterdam kan goed afgeschermd worden en ook schijnt "landbouw op zilte grond" het water goed in bedwang te kunnen houden.

Kennisprogramma
Nederland, 2024

Het Kennisprogramma, opgericht door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzoekt hoe Nederland kan inspelen op een sterker dan verwachte zeespiegelstijging.

Met een potentieel scenario van een 2 meter hogere zeespiegel tegen het einde van deze eeuw, en zelfs 5 meter tegen 2200, is het duidelijk dat de huidige kustverdediging ontoereikend is.

De nu gepresenteerde mogelijkheden zijn veelbelovend, maar de uitdagingen tegelijkertijd wel aanzienlijk. Naast de technische haalbaarheid, speelt verzilting een grote rol.

Verzilting

Dit fenomeen, waarbij zout water landinwaarts dringt en de zoetwatervoorraad bedreigt, vereist oplossingen zoals het permanent sluiten van zee-keringen en het aanzienlijk verhogen van de Nederlandse pomp capaciteiten.

Een andere suggestie is het creëren van een kunstmatig kustmeer voor Zeeland en Zuid-Holland. Dit zou het binnendringen van zout water kunnen verminderen en heeft het potentieel om de natuurlijke habitat zowel in de Noordzee als in de Zeeuwse delta te beschermen.

Actie nodig

De noodzaak voor actie is relatief urgent, zoals een deltacommissaris opmerkt, is 2100 dichterbij dan we denken

Het is cruciaal om nu al ruimte te reserveren voor toekomstige water– en infrastructuurprojecten, om zo niet met de rug tegen de muur te staan.

🌎 Nederland : 'waterstijging geen probleem'

Nederland 2100
– meesters in dijken –

Met een vooruitziende blik, innovatie, en de bereidheid om zich aan te passen, kan Nederland zich goed wapenen tegen deze dreiging.

Goed(koop) nieuws

Al met al is het dus goed nieuws voor Nederland dat zelfs een zeestijging van 5 meter geen echte problemen oplevert.

Per 100 jaar moet Nederland 'slechts' 1 miljard investeren

Ook de kosten om zich te verdedigen vallen erg mee, "slechts" 1 miljard euro per jaar per honderd jaar... dat is nog geen kwart van onze internationale schuld, opgebouwd in tien jaar tijd.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws / beeld : impressie futuristische Nederlandse kust (Langeman)


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen om de stijging van het water?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!