Nederland : dodelijk Surinaams kruid

Article – Nederland : dodelijk Surinaams kruid

PARAMARIBO, 5 maart 2024 – Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in eigen land groot alarm geslagen over bepaalde, in Nederland illegale, kruidenproducten.

Geen controle

Tot overmaat van ramp blijken exact diezelfde kruiden bij ons gewoon legaal (er is geen controle op – redactie) bij zo ongeveer elke drogisterij en zelfs apotheken verkocht te worden.

In Nederland zijn al enkele mensen bezweken aan het kruid

Het gaat in Suriname om pillen en poeders die openlijk verkrijgbaar zijn en een potentieel dodelijke werking kunnen hebben.

Ashwagandha

Onder de zeer risicovolle kruiden bevindt zich ashwagandha, een product dat in Suriname in zeer veel winkels, drogisten en enkele apotheken te vinden is.

Naast ashwagandha, is er (in Nederland – redactie) ook grote zorg uitgesproken over huperzia serrata, een kruid dat eveneens dodelijke effecten kan hebben en bij ons open en bloot wordt verkocht.

RIVM Nederland
waarschuwing aan Suriname

Gebruikers van de kruiden kunnen na inname bijna direct te maken krijgen met ernstige symptomen, waaronder spierzwakte, wazig zien, verlammingsverschijnselen en zelfs overlijden.

Nederland : dodelijk Surinaams kruid

Ashwagandha poeder
– verkrijgbaar in Suriname –

In Nederland zijn de afgelopen tijd zeker drie mensen overleden aan de kruiden. In ons land worden sterfgevallen en hun oorzaak niet gedetailleerd onderzocht of bijgehouden.

Makkelijk verkrijgbaar

Deze zeer gevaarlijke kruiden zijn vaak makkelijk verkrijgbaar in de vorm van pillen en poeders, met name in onze supermarkten en drogisterijen.

Nederland meldt : gebruik die poeders niet, gooi ze weg

De omvang van het gebruik van deze schadelijke middelen in Suriname is niet bekend, maar het belang van bewustzijn rondom de risico's die deze producten met zich meebrengen wordt door Nederland wel benadrukt.

Oso dresi

Het is van belang om te weten dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de gevaren van traditionele kruidengeneeskunde, ook wel bekend als "oso dresi".

Deze worden vaak door zelfbenoemde kwakzalvers in ons land aangeboden, zo waarschuwt ook de internationale gezondheidszorg.

Wereldgezondheidsorganisatie
WHO 2024

Recente gevallen van kwakzalverij, waarbij beweerd werd dat AIDS, corona, blindheid en impotentie genezen kunnen worden (met zelfgemaakte mengsels zonder wetenschappelijke onderbouwing – redactie) onderstrepen het grote risico van dit ongecontroleerd gebruik van dodelijke kruiden.

Nederland : dodelijk Surinaams kruid

Oso dresi
– populair bij velen –

Minister : geen reactie

Zowel de minister (en huisarts – redactie) als het Ministerie van Volksgezondheid zijn beiden meerdere keren gevraagd om een reactie op de serieuze waarschuwing vanuit Nederland.

Minister en huisarts Amar Ramadhin wil niet reageren

Ook is gevraagd of de minister bekend is met de – in potentie – dodelijke kruiden die bij ons overal in de supermarkt liggen.

Men heeft besloten op geen van de gestelde vragen (via de mail en telefoon) te reageren.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kent, of gebruikt, u de genoemde kruiden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!