Van den Bergh daagt Chan uit

Article – Van den Bergh daagt Chan uit

PARAMARIBO, 7 maart 2024 – De Nederlandse ondernemer en schrijver Gerard van den Bergh is niet bang voor Santokhi en daagt hem uit; "kom maar op, durf eens in hoger beroep te gaan!"

Hoger beroep

Van den Bergh hoopt dus dat president Chandrikapersad Santokhi daadwerkelijk besluit om in hoger beroep te gaan na een recent vonnis van de Nederlandse rechtbank.

Van den Bergh spoort de president aan tot hoger beroep

Dit vonnis kwam in de zaak omtrent het boek van Van den Bergh met de titel "Corruptie op het hoogste niveau – Zaken doen in Suriname". Op dit boek waren de gezichten van Santokhi, Vijay Kirpalani en minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij waren afgebeeld.

Rechtszaak

Santokhi en Kirpalani hadden een rechtszaak aangespannen tegen Van den Bergh, die vreesde dat hij de foto van Santokhi zou moeten verwijderen.

Gelukkig voor hem besloot de rechter anders, gaf de ondernemer op alle fronten gelijk en oordeelde dat zowel Santokhi als Kirpalani geen recht van eisen hadden, alle punten hadden verloren en de dubbele proceskosten uit eigen zak moesten betalen.

President vs. ondernemer
op persoonlijke titel

De rechter besloot dus voor de volle honderd procent in het voordeel van Van den Bergh zonder de verwijdering van Santokhi's foto te eisen.

Ook in de andere eisen van Santokhi ging de rechter niet mee en beoordeelde dat deze (vrij vertaald) dwaas, niet haalbaar en totaal onrealistisch waren (binnen het Nederlands recht – redactie).

Goed voorbeeld

De Nederlandse ondernemer hoopt dat deze uitspraak Surinaamse journalisten meer vrijheid zal geven en dat zij zich niet laten onderdrukken of uit angst besluiten iets niet te schrijven.

Vrije pers is veel belangrijker dan het ego van een persoon

Hij vindt het een sterk teken dat het belang van vrije meningsuiting boven het belang van de president staat.

Eigen rechter

De uitspraak van de Nederlandse rechter betekent dat het boek in Nederland gewoon verkocht mag worden.

Van den Bergh daagt Chan uit

Van den Bergh valt aan
– strijd lustig –

In Suriname heeft president Santokhi besloten de rechter echter buitenspel te zetten en op persoonlijke titel te handelen.

In Suriname speelt de president nu voor eigen rechter

Zo heeft hij afgedwongen dat het boek verboden is, mogen kopers worden opgespoord en heeft hij zowel media als boekwinkels bedreigd en onder grote druk gezet.

Onschuldig

Van den Bergh benadrukt dat hij de president in het hele boek niet heeft beschuldigd van corruptie. Iets dat door de rechter is bevestigd.

Sterker nog, wie het boek heeft gelezen, weet dat hij altijd heeft geprobeerd om met het ons staatshoofd in gesprek te gaan. Iets wat Santokhi (zeker in latere stadia toen Sewdien erbij betrokken raakte) categorisch weigerde.

Doksenclub 2.0

Ook had de ondernemer nog een nieuwtje; hij overweegt om zijn bedrijf de Doksenclub in Suriname weer te hervatten, mits hij zekerheid krijgt over het importeren van producten uit Europa.

Ondanks de haat blijft Van den Bergh houden van Suriname

Hij is jarenlang tegengewerkt door minister Sewdien, fysiek bedreigd en financieel opgelicht door zakenman Kirpalani, maar zijn liefde voor de doks, ons land en het vak blijven altijd aanwezig, aldus de gepassioneerde (en gepensioneerde) ondernemer.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Santokhi reageren op het vonnis?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!