🧪 Kokende planeet met water

Article – 🧪 Kokende planeet met water

PARAMARIBO, 8 maart 2024 – Wetenschappers hebben een verhitte ontdekking gedaan die onze kennis over planeten en water flink laat afkoelen.

Gloeiend heet

Een pas ontdekte planeet is zo heet dat het bestaan van vloeibaar water onwaarschijnlijk lijkt, en tegelijk heeft hij toch oceanen.

Zelfs bij 4.000 graden hitte zouden er oceanen aanwezig zijn

De bevindingen zetten de wetenschappelijke gemeenschap op scherp, met diverse theorieën en scepticisme over de aard van deze 'kokende' planeet.

TOI-270 d

De planeet in kwestie is zo warm dat water in theorie zou moeten verdampen. Toch bevat datzelfde hemellichaam mogelijk oceanen van vloeibaar water.

De ontdekking is gedaan met de James Webb-telescoop. De planeet is gelegen op 73 lichtjaar van onze Aarde en heeft de bezielende naam "TOI-270 d" meegekregen.

Universiteit van Cambridge
via James Webb

Volgens een studie van de Universiteit van Cambridge wijst de aanwezigheid van water op deze planeet indirect op het bestaan van vloeibare oceanen, dit ondanks temperaturen die kunnen oplopen tot maar liefst 4.000 graden.

Onzeker

Hoofdonderzoeker Nikku Madhusudhan suggereert dat het water op TOI-270 d vloeibaar blijft door de extreme druk in de atmosfeer.

Het is niet duidelijk of het om water gaat of de illusie ervan

Deze zou de normale verdampingstemperatuur van water overschrijden. Die theorie wordt echter weer betwist door Canadese wetenschappers, die beweren dat de waargenomen eigenschappen ook een gevolg kunnen zijn van de hoge dichtheid van de atmosfeer.

🧪 Kokende planeet met water

Sterrenkundigen doen ontdekking
– Langeman Produkties –

In dat laatste geval zou slechts de illusie van vloeibaar water zijn waargenomen.

Geen leven mogelijk

De condities op TOI-270 d – met temperaturen ver boven het kookpunt en een druk die vele malen hoger is dan bij ons – maken het bestaan van leven (zoals wij dat kennen) onmogelijk.

Leven zoals wij dat kennen, is op de planeet onmogelijk

De nieuwe ontdekkingen dwingen wetenschappers hoe dan ook om bestaande theorieën over water en leefbare omstandigheden in het universum enigszins te heroverwegen.

Bron : BBC / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u wel eens een sauna bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!