"Ori schuldig aan mislukte generaties"

Article – "Ori schuldig aan mislukte generaties"

PARAMARIBO, 8 maart 2024 – Ruim 400 studenten, die momenteel zouden moeten worden opgeleid tot docent, dreigen een totaal verloren jaar tegemoet te zien.

Geen onderwijs

Als blijkt dat de studenten (van de Hoofdakte) inderdaad een verloren schooljaar hebben, zullen de gevolgen voor zowel deze toekomstige docenten als hun eigen leerlingen desastreus zijn.

Magary Pique, een student van de Avondopleiding voor de Akte van Hoofdonderwijzer, uit haar zorgen over het eventueel verloren schooljaar.

De minister zal volledig aansprakelijk zijn als dit jaar voor zowel ons als onze toekomstige leerlingen verloren gaat, verklaart Magary.

Pique, die in het laatste jaar van de opleiding zit, meldt dat een groep studenten een brief naar het ministerie van Onderwijs heeft gestuurd om aandacht te vragen voor het feit dat de docenten voor de Hoofdakte al maanden niet zijn uitbetaald.

Magary Pique
student onderwijzer

Op 28 februari legden vele parttime docenten en enkele voltijdse docenten het werk al neer vanwege niet uitbetaalde vergoedingen voor de gegeven lessen.

Totale chaos

Inmiddels lijkt de chaos compleet en ontstaat er een heus domino-effect binnen het onderwijs;

  1. De docenten aan de Hoofdakte worden niet uitbetaald;
  2. Door hun staking, krijgen de studenten van de Hoofdakte geen onderwijs;
  3. Hiermee worden de studenten op hun beurt niet opgeleid tot docent;
  4. Als gevolg daarvan zullen hun toekomstige leerlingen ook geen docent krijgen.

Sinds de docenten zijn gaan staken en hun leerlingen de noodklok hebben geluid, is er nog geen enkele vooruitgang geboekt.

Wel heeft minister Ori te kennen gegeven dat hij "de absolute baas is en niemand het moet wagen om te twijfelen aan zijn integriteit".

Ori : ik ben de baas, ik bepaal, en ik geef hier de leiding

Ook accepteert de bewindsman op geen enkele manier kritiek en "moet niemand, behalve hijzelf, proberen het beleid te sturen of mensen aan te stellen".

Spookhuis

"Alles staat stil, en de school lijkt op een spookhuis," aldus Pique.

De docenten blijven in staking, waardoor de angst voor een verloren schooljaar toeneemt. De situatie wordt nog erger doordat de school sowieso niet direct kan opstarten vanwege de paasvakantie in april.

"Het inhalen van de hertentamens van de eerste ronde had al moeten zijn voltooid, wat niet het geval is."

Er is geen leiding, geen coördinatie, het is totale chaos hier

"Met nog twee rondes te gaan, vrees ik echt voor een verloren jaar," zegt Pique. De student is van mening dat dit voor veel studenten desastreus zal zijn, aangezien het programma simpelweg zal worden voortgezet zonder de achterstand in te halen.

Begripvolle studenten

De studenten hebben wel veel begrip voor de staking. "Docenten werken hard voor hun geld. Je hoort betaald te worden voor je werk," merkt Pique op.

Ze is teleurgesteld over het gebrek aan communicatie vanuit het ministerie met zowel de docenten als de studenten. Pique bekritiseert de regering ook voor het plannen van salarisverhogingen voor hoogwaardigheidsbekleders terwijl er zogenaamd geen geld is.

Er is geld voor de president, maar niet voor onze toekomst

"Er is wel geld voor de president, vicepresident en alle ministers. Maar de docenten krijgen al maanden niet uitbetaald"

"Het onderwijs is volledig ontregeld. En niet alleen het onderwijs, ook de toekomst van ons land gaat op deze manier totaal ontsporen."

Sombere toekomst

Veel studenten overwegen de opleiding te verlaten vanwege deze situatie.

Daarmee dreigt niet alleen de huidige generatie docenten verloren te aan, maar ook vele generaties aan leerlingen na hun.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van minister Ori?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!