De gevaren van IV-vitaminetherapie

Article – De gevaren van IV-vitaminetherapie

PARAMARIBO, 9 maart 2024 – Onlangs werd de samenleving opgeschikt door een triest ongeval waarbij een vrouw het leven liet in een, naar later bleek, illegale "medische" kliniek.

Onzinnig

De 32-jarige vrouw in kwestie had een bezoek gebracht aan een kliniek die "medisch verantwoorde" behandelingen aanbiedt om vitamines en mineralen direct in de aders te spuiten.

Zonder vergunning begin je bij ons een "medische" kliniek

Wereldwijd is bekend dat deze toepassing niet alleen onzinnig is, maar ook grote gevaren met zich mee kan brengen – zoals bovenstaand ongeval helaas aantoont.

In ons land is er echter totaal geen regulatie of controle en kan feitelijk iedereen een kliniek beginnen om dit soort levensgevaarlijke activiteiten commercieel in te zetten.

Ramadhin : 'we gaan kijken of we moeten reguleren'

Het overlijdensgeval van de vrouw staat echter niet op zichzelf en past in een lange reeks aan incidenten, als gevolg van de wildgroei in ons medisch stelsel.

Medische noodzaak?

In zeer zeldzame gevallen kan het medisch nodig zijn om supplementen (zoals vitamines en mineralen) in het lichaam van een patiënt te injecteren.

Dit dient echter te gebeuren na uitgebreid consult en op expliciet voorschrift van gespecialiseerde artsen.

Wanneer je niet op de IC ligt of dreigt te overlijden aan onderliggend lijden, is er geen enkel (medisch aantoonbaar) voordeel van zo een behandeling.

IV-vitaminetherapie
overal in Suriname

De dodelijke behandeling was een zogenaamde "intraveneuze (IV) vitaminetherapie" waarbij vitamines via een plastic tube direct in de aders worden geïnjecteerd.

Deze methode zou essentiële voedingsstoffen, waaronder elektrolyten, mineralen en vitamines, via een ader in de arm naar binnen brengen.

Als je een kater hebt, kan je via de aders vitaminen krijgen

De meeste mensen gebruiken IV-vitaminetherapie om voor niet-medische toepassingen, zoals het tegengaan van een kater of om "de huid te herstellen".

Werkt het, is het veilig, en wat zijn de gevaren? In deze special wordt daar dieper op ingegaan.

Geen controle

Het toepassen van IV-vitaminetherapie brengt grote nadelen en gevaren met zich mee, waaronder bloedstolsels, infecties, het risico van een overdosis en zelfs overlijden.

Als u zo een therapie overweegt, houd er dan rekening mee dat ons ministerie van Volksgezondheid op geen enkele manier deze branche controleert en absoluut niet reguleert.

De gevaren van IV-vitaminetherapie

Vitamine-injecties
– gevaarlijk en overbodig –

Het is essentieel dat u vooraf met een opgeleide zorgverlener of gespecialiseerde apotheker praat voordat u IV-vitaminetherapie probeert.

IV-vitaminetherapie

IV-vitaminetherapie levert voedingsstoffen via een naald die in een ader wordt ingebracht.

Corona

In de begindagen van de COVID-pandemie werd IV-vitaminetherapie experimenteel ingezet om zeer zieke mensen toch voldoende mineralen en vitamines te laten opnemen.

Ook zou de toepassing, in de strikte omgeving van een ziekenhuis en/ of intensive care, het immuunsysteem kunnen ondersteunen en de ziekte voorkomen.

Mensen kunnen bij commerciële aanbieders tegenwoordig kiezen uit het laten injecteren van verschillende voedingsstoffen, zoals elektrolyten, glutathion, zoutoplossing en vitamine B12 / C.

Eén IV-vitaminetherapie duurt 30 minuten tot een uur. Gedurende die tijd brengt een getrainde, gecertificeerde en jarenlang opgeleide professional de naald in en controleert de behandeling.

Normaal gesproken kunt u daarna de rest van de dag doorgaan zoals gewoonlijk.

Wanneer en waarom?

Geaccrediteerde zorgaanbieders (in Suriname is daar geen sprake van – redactie) gebruiken soms IV-vitaminetherapie om tekorten aan voedingsstoffen te behandelen bij mensen met malabsorptieproblemen of bij mensen die geen orale supplementen kunnen innemen.

Wanneer het expliciet medisch noodzakelijk is, kan IV-vitaminetherapie helpen om tekorten aan voedingsstoffen (zoals bloedarmoede, diarree en gewichtsverlies) te verlichten.

De behandelmethode wordt bij ons enkel cosmetisch ingezet

Dit medisch onderbouwde gebruik van intraveneuze vitaminetherapie vindt nadrukkelijk plaats in een ziekenhuis of poliklinische omgeving, en horen niet thuis bij de schoonheidssalons in ons land.

Andere mogelijke, nadrukkelijk niet-medische, toepassingen voor IV-vitaminetherapie zijn onder meer;

Grote risico's

Het medisch gebruik van IV-vitaminetherapie is over het algemeen veilig indien een getrainde, speciaal opgeleide en gecertificeerde professional uw behandeling in een klinische omgeving toedient en gecontroleerde, steriele apparatuur gebruikt.

Zonder overleg met een zorgverlener is het gebruik van IV-vitaminetherapie onveilig en kan eventuele klachten zelfs verergeren. Mogelijk heeft u bijvoorbeeld vooraf eerst een micronutriëntenanalyse nodig voordat er met een medisch noodzakelijke IV-vitaminetherapie begonnen kan worden.

Alleen bij medische noodgevallen is de therapie een optie

U dient in alle gevallen eerst een uitgebreid bloedonderzoek te doorlopen, om te zien welke voedingsstoffen u eventueel zou missen.

In tegenstelling tot IV-vitaminetherapie breekt uw spijsverteringssysteem orale supplementen eerst af. Je spijsverteringssysteem heeft "filters" die helpen te beschermen tegen giftige stoffen.

De gevaren van IV-vitaminetherapie

Vitamine-injecties
– gevaarlijk en overbodig –

Het kan zeer gevaarlijk zijn om deze natuurlijke bescherming te omzeilen door voedingsstoffen rechtstreeks in uw bloedbaan te injecteren.

Is het effectief?

IV-vitaminetherapie behandelt effectief tekorten aan voedingsstoffen bij mensen met ernstige medische klachten, zoals malabsorptie en bij patiënten die geen orale supplementen kunnen innemen.

Gevaren

Wanneer u, op eigen gelegenheid, besluit een therapie te ondergaan, sta dan goed stil bij de gevaren en kans op overlijden.

Houd er rekening mee dat er internationaal niet genoeg onderzoek is om te ondersteunen of IV-vitaminetherapie (bij niet-medische toepassing) effectief of veilig is.

IV-vitaminetherapie is zeer onveilig als een zorgverlener dit niet voorschrijft. Praat altijd met een zorgverlener die IV-vitaminetherapie gebruikt om een gezondheidstoestand te behandelen.

Bijwerkingen

De therapie kan zeer gevaarlijk zijn als een zorgverlener het niet voorschrijft om een specifieke gezondheidstoestand te behandelen.

Zelfs gezonde voedingsstoffen kunnen giftig worden als er te veel van in uw bloedbaan terechtkomen. Het is dus mogelijk om een overdosis mineralen en vitamines te krijgen.

Ook aan gezonde vitamines kan je direct overlijden

Symptomen van een overdosis voedingsstoffen kunnen een onregelmatige hartslag, troebele urine en toevallen zijn.

Andere bijwerkingen en mogelijke risico's van IV-vitaminetherapie zijn onder meer;

Een ander risico van IV-vitaminetherapie is dat het mogelijk niet de geclaimde gezondheidsvoordelen oplevert.

Er wordt beweerd dat de therapie veel ziektes kan genezen

In Amerika en Nederland zijn diverse IV-cocktailklinieken al beschuldigd van het maken van valse en bedrieglijke beweringen.

Daar beweerden de klinieken dat hun producten ernstige ziekten zoals kanker en congestief hartfalen zouden kunnen behandelen.

Op basis van deze valse claims, zijn in het westen dit soort klinieken direct gesloten en verboden.

Disclaimer

Deze app levert geen medisch advies en informeert op objectieve wijze over de gevaren van een IV-therapie.

Raadpleeg bij twijfel, of als u een soortgelijke therapie overweegt, altijd eerst uw (huis-)arts.

Houd er rekening mee dat in Suriname (bijna) geen regulatie is van medische instellingen of klinieken.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou er strengere, medische regulatie moeten zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!