'Onderwijs wordt verscheurd'

Article – 'Onderwijs wordt verscheurd'

PARAMARIBO, 9 maart 2024 – De managementkwaliteiten van minister Ori worden steeds zwaarder op de proef gesteld nu het onderwijs op meerdere punten dreigt in te storten.

Binnenland

"Ook de leraren in afgelegen gebieden laten nu van zich horen", begint Meredith Hoogdorp, voorzitter van de actiegroep Wi Sa Strey.

Door de aanhoudende droogte, met name in Boven-Suriname (Sipaliwini – redactie), zitten de leraren al maanden zonder watervoorzieningen.

Reactie Ori

Het ministerie van Onderwijs zegt geen geld te hebben en ook geen oplossing. Hierdoor is er geen drinkwater voorradig en werken sanitair en toiletten al weken niet meer.

Volgens minister Ori is het "hun (leerlingen en docenten – redactie) eigen verantwoording om voor (drink-)water te zorgen en moeten ze niet alles bij zijn ministerie neer leggen".

Henri Ravindredath Ori
hoogleraar, professor, wetenschapper, onderzoeker, onderwijskundige, bestuurder, manager en politicus

Hoogdorp meldt desgevraagd dat er meerdere keren overleg is gepleegd met minister Ori, over deze kritieke toestand.

Ori is al minister te druk om alle problemen op te lossen

Dit heeft geen enkele concrete uitkomst of oplossing gegeven, aangezien de minister "zich niet met alles kan bemoeien".

Regentijd

De hoop is gevestigd op spoedige regenval zodat de watervoorziening kan worden hervat.

'Onderwijs wordt verscheurd'

Verscheurd onderwijs
– Langeman –

"We houden de situatie scherp in de gaten", voegt Meredith eraan toe. Ze wijst op de langdurige afwezigheid van regen, waardoor de opslagtanks, beter bekend als durotanks, bijna uitgeput zijn.

Verschillende leraren hebben hun toevlucht tot Paramaribo gezocht wegens het ontbreken van water en sanitair.

De leerlingen in het binnenland zitten daardoor al weken zonder enkele vorm van opleiding en onderwijs waardoor er een hele generatie verloren dreigt te gaan.

Naast de scholen in het Boven-Suriname gebied staan ook onderwijsinstellingen in het zuidelijke deel van Suriname op het punt om te vallen.

Kwamalasamutu

Leraren in de gemeenschappen van Apetina, Palumeu, Tepu, Alalapadoe, Sipaliwini Savanna, Kwamalasamutu, Koroni, en Amatopo vrezen voor een terugkeer van ernstige droogte.

Dino Luitjes, bewoner van Kwamalasamutu, merkt op dat hoewel de situatie momenteel nog beperkt beheersbaar is, aanhoudende droogte zal leiden tot ernstige watertekorten.

Rivieren zonder water worden nu als noodtoilet gebruikt

Leraren worden genoodzaakt om voor al hun dagelijkse behoeften naar de rivier te gaan, terwijl ook de waterstand daarin zorgwekkend laag is met alle gevolgen van dien.

'Onderwijs wordt verscheurd'

Watertekort
– Langeman –

Dit leidt tot mensonterende, smerige, onhygiënische en zelfs gevaarlijke situaties waarbij leerlingen en docenten het risico lopen op uitglijden, botbreuken of erger.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou het leger watertonnen moeten gaan brengen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!