'Afhakende investeerders goed nieuws'

Article – 'Afhakende investeerders goed nieuws'

PARAMARIBO, 9 maart 2024 – Steeds meer multinationals twijfelen openlijk over de Surinaamse olie– en gastoekomst, maar volgens minister Ramdin (BiBis) is dat goed nieuws.

Oliesector

Verschillende blokken met olie– en gas zijn al teruggegeven aan de Surinaamse staat, omdat de grote investeerders er geen heil meer in zien (zoals onlangs Blok 53 – redactie) .

Internationals lopen weg, of twijfelen over de toekomst

Ook het conglomeraat van Apache / TotalEnergies geeft steeds duidelijkere signalen niet zeker te zijn over onze toekomstige oliesector (op de korte termijn van ongeveer 10 tot 25 jaar – redactie).

Minister Ramdin

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken heeft echter opgemerkt dat de Surinaamse olie– en gassector juist door alle afhakers behoorlijk de aandacht trekt van nieuwe buitenlandse investeerders.

Dat bedrijven weggaan, is volgens Ramdin geen slecht iets

De topper op International Business en Internationale Samenwerking gaf voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers aan dat dit "zeer goed nieuws was".

Enorme toekomst

De olie– en gassector is niet eenvoudig. Het is zeer complex met aanzienlijke investeringen", aldus de expert.

De bewindsman merkte verder op dat de sector veel vraagstukken kent die van belang zijn. Welke vraagstukken en welk belang, wenste hij op vragen niet te beantwoorden.

Albert Ramdin
VHP-topper

Onze sector staat volgens Ramdin meer dan ooit in de belangstelling van zeer veel internationale partners.

Internationaal aanzien

Daarbij is er ook voortdurend overleg met de buurlanden. Recent heeft er een holistisch, trilateraal multifunctioneel overleg plaatsgevonden tussen Suriname en Brazilië

"Het wordt bijna normaal dat we hier topmensen van verschillende oliemaatschappijen zullen zien langskomen om besprekingen te voeren."

Door de krachtige regering heeft iedereen interesse in ons

"Suriname heeft zich door de krachtige leiding echt omhoog gewerkt, elke investeerder wil met ons zaken doen."

Hij is van mening dat Suriname nu meer dan ooit moet investeren in local content en het uitbreiden van capaciteit. Op welke manier dat zou moeten en of het onderwijs daar goed op aansluit, wenste de topper niet in te gaan.

Voor dat laatste is nog geen geld en ook zijn er geen uitgewerkte beleidsplannen, maar nog voor 2025 moet die situatie totaal anders zijn.

Er zijn nauwelijks Surinamers met kennis en opleiding

"We moeten werken aan onze vaardigheden. Er zijn weinig mensen met kennis hier."

"We zullen dus ook veel mensen van buiten krijgen om de industrie goed op gang te krijgen."

Laatste reddingsboei

De regering kijkt uit naar de opbrengsten uit de olie– en gasindustrie, aangezien het de enige optie is om onder de enorme schuldberg uit te komen.

De onzekere olietoekomst is onze laatste kans op herstel

Het afhaken, wegblijven en openlijk twijfelen van de oliereuzen draagt wat dat betreft niet bij aan een hoopvol gestemde toekomst.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u – net als Ramdin – ook zo positief gesteld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!