Brunswijk : "los waterprobleem op"

Article – Brunswijk : "los waterprobleem op"

PARAMARIBO, 10 maart 2024 – Al is het een druppel op de gloeiende plaat, vicepresident Brunswijk belooft hoe dan ook directe actie te ondernemen tegen de voortdurende watercrisis in binnenland.

Droogte

De voortdurende droogte heeft geleid tot aanzienlijk lage waterstanden in de rivieren, wat zorgt voor logistieke problemen en tekorten aan gezond drinkwater.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft voor de vergadering van de Raad van Ministers op 6 maart aangekondigd dat de regering samenwerkt met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om een actieplan te ontwikkelen.

Brunswijk

De regering zal de gemeenschappen in het binnenland ondersteunen. Benadrukt dient te worden dat de situatie in het Langu-gebied bijzonder zorgwekkend is.

De regering zal binnenkort dan ook gaan besluiten om voedselpakketten uit te delen, ook al is er geen gebrek aan voedsel, maar wel aan water (wat niet geleverd wordt – redactie).

Ronnie Brunswijk
vicepresident Suriname

Leerkrachten in de getroffen regio's melden dat de situatie vergelijkbaar is met die van vorig jaar, toen veel mensen zonder toegang tot gezond drinkwater zaten.

Brunswijk : "los waterprobleem op"

Aanhoudende droogte
– Langeman –

Ondanks dat de situatie dus jaarlijks terugkeert, heeft elke regering (huidig en vorig – redactie) al jaren op rij beloofd er wat aan te doen, om vervolgens helemaal niets te doen.

Gevaarlijk

De situatie is gevaarlijk. Boten kunnen niet meer dagelijks varen. Het ministerie van Onderwijs biedt geen enkele oplossing.

We hebben geen water meer, als absolute nood voor zieke kinderen hebben we nog maar één gallon schoon water.

EBG-school Kajana
Mango-school in Semoisie

Door de extreem lage waterstand is transport met boten vrijwel onmogelijk, en veel stroomversnellingen staan volledig droog. Hieronder valt ook de Grandam, een van de grootste stroomversnellingen in de Surinamerivier.

Ziekteverwekkers

Leerkrachten moeten voor hun was en bad naar de rivier en halen onhygiënisch drinkwater uit kreken.

Dagelijkse behoeften worden ook in de rivier gedaan, bij gebrek aan beter. Maar omdat er bijna geen water meer aanwezig is, vergroot dit de kans op ziekteverwekkers aanzienlijk.

Door de droogte en het lage waterpeil is het water dan ook flink vervuild geraakt.

Nog even geduld

Leden van de Katholieke Onderwijzersbond worden gevraagd geduld te hebben, volgens de regering lost het probleem vanzelf op als het gaat regenen.

De regering adviseert : wacht nog even tot het gaat regenen

"We willen niet terug naar de situatie van vorig jaar, waarin dreigementen nodig waren om actie te ondernemen."

Brunswijk : "los waterprobleem op"

Druppel
– gloeiende plaat –

"Er wordt gezegd dat het stroomafwaarts regent, maar wij merken hier niets van. Scholen van Masia tot Langu lopen risico en kinderen dreigen ziek te worden," aldus een lid van de bond die uit angst voor represailles (vanwege het leveren van kritiek – redactie) anoniem wil blijven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u in het binnenland willen werken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!