✉️ Braindrain teistert zorg

Article – ✉️ Braindrain teistert zorg

PARAMARIBO, 10 maart 2024 – De snel groeiende exodus van verpleegkundig personeel is een meer dan zorgwekkende ontwikkeling en kan leiden tot de instorting van onze medisch stelsel.

Academisch

Vooral de enorme leegloop bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verdient alle aandacht van zowel de Surinaamse autoriteiten als het publiek.

Het is verontrustend dat deze braindrain in de afgelopen maanden steeds ernstigere vormen heeft aangenomen, waarbij verpleegkundigen met name ervoor kiezen om hun geluk elders te beproeven, waaronder Nederland.

De regering staat machteloos tegenover de grote braindrain

Deze situatie heeft zeer ernstige gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Suriname, zowel op de lange, middellange als lange termijn.

Een tekort aan gekwalificeerd personeel kan leiden tot overbelasting van het overgebleven personeel, wat de kwaliteit en de snelheid van de zorg in gevaar kan brengen.

Bovendien kan dit de toegang tot essentiële gezondheidsdiensten beperken, vooral voor kwetsbare groepen.

Het is belangrijk dat de autoriteiten snel en effectief optreden om deze trend om te keren.

Dat kan onder meer inhouden dat er maatregelen worden genomen om de werkomstandigheden en de beloning van verpleegkundigen te verbeteren. Dit zodat zij gemotiveerd blijven om in Suriname te blijven werken.

Investering

Daarnaast kan er geïnvesteerd worden in opleiding en training van nieuw personeel om het tekort aan te vullen.

Bij ons werken is oneerlijk, onaangenaam en onaantrekkelijk

Het is ook van essentieel belang dat er aandacht wordt besteed aan de bredere context waarin deze braindrain plaatsvindt.

✉️ Braindrain teistert zorg

Medische braindrain
– waarheen, waarvoor –

Factoren zoals politieke stabiliteit, economische vooruitzichten en sociale voorzieningen spelen allemaal een rol bij de beslissing van verpleegkundigen om in Suriname te blijven of te vertrekken.

Het oplossen van de braindrain kan tot 25 jaar gaan duren

Het aanpakken van deze dieperliggende problemen kan helpen om de gezondheidszorg in Suriname op lange termijn te versterken.

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : D. Karamat-Ali / via GFC Nieuws


— UW MENING —

Kan er (nog) iets gedaan worden aan de braindrain?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!