Inheems gebied vastgelegd

Article – Inheems gebied vastgelegd

PARAMARIBO, 11 maart 2024 – Voor het eerst in de geschiedenis van Suriname is de Oelemarie-rivier en haar inheemse Wayana-gebied volledig in kaart gebracht en gedocumenteerd.

Intensief project

Het onderzoek, de archivering en de kaarten zijn gerealiseerd door de inheemse Wayana gemeenschap, onder leiding van Stichting Mulokot.

Project

Van 2 tot 10 maart hebben werknemers van Mulokot, externe consultant Giorgio Awankaroe, en inwoners van de dorpen Apetina en Kawemhakan een expeditie ondernomen naar de Oelemarie in het zuidoosten van Suriname.

Dit project is onderdeel van een reeks expedities die Mulokot van 2020 tot 2022 heeft uitgevoerd om het Wayana-gebied af te bakenen en in kaart te brengen.

Wayana's
archivering en documentatie

In augustus 2022 werd de kaart van het gehele Wayana-gebied, met een oppervlakte van 24.865 vierkante kilometer, al aan de gemeenschap van ons land gepresenteerd.

Monitoring

De tweede fase van het project betreft het Bio-cultureel monitoring systeem, waarbij de traditionele kennis en orale overleveringen van de voorouders worden vastgelegd.

De Wayana's hebben hun eigen leefgebied in kaart gebracht

Verdere expedities zijn gepland voor juni en juli van dit jaar (afhankelijk van de waterstand). Deze reizen moeten leiden naar onder andere;

In deze fase worden zowel heilige– als jachtgebieden en historische nederzettingen gedocumenteerd. Dit om alle voorouderlijke kennis zo veel mogelijk te behouden.

De Wayana's

De Wayana's zijn een inheems volk woonachtig in de noordelijke Amazone regio van Suriname, Frans-Guyana, en Brazilië.

Wayana's

In Suriname bevinden zij zich langs de oevers van de rivieren Lawa, Litani, Oelemari, en boven Tapanahony.

Hun voorouders kwamen in de achttiende eeuw uit het zuiden en stichtten de dorpen Apetina (Puleowime), Palumeu, en Kawemhakan (Anapaike).

Inheemsen Suriname
oorspronkelijke bewoners

Ondanks de sterke afname van hun bevolking door oorlogen, ziektes en de snelle ontbossing van de afgelopen jaren, telt Suriname nu nog ongeveer 800-900 Wayana's.

De Surinaamse ontbossing bedreigt de Wayana's enorm

Hun totale aantal wordt geschat op 2.500 inwoners, samen met de bewoners van Frans-Guyana en Brazilië.

Stichting Mulokot

Mulokot, opgericht in april 2018 onder leiding van Granman Ipomadi Pelenapin, functioneert als het uitvoerend orgaan van het traditionele gezag van de Wayana's.

De organisatie bevordert duurzame ontwikkeling binnen de Wayana-dorpen en werkt samen met iedereen die de Wayana-protocollen respecteert.

De Wayana's ook in het buitenland sterk georganiseerd

Het is de wettelijke en uitvoerende tak van de dorpshoofden en coördineert projecten in nauw overleg met het traditioneel gezag. Ook onderhoudt het een sterk netwerk met experts binnen en buiten Suriname.

Inheems gebied vastgelegd

Cartografie Oelemarie
– Langeman Produkties –

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zouden meer dorpen in het binnenland gedocumenteerd moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!