'Brazilië redt Surinaamse zorg'

Article – 'Brazilië redt Surinaamse zorg'

PARAMARIBO, 11 maart 2024 – Er zijn dusdanig grote tekorten aan middelen, leiding en visie, dat de gezondheidszorg in ons land grotendeels op instorten staat.

Operatiestop

De situatie blijkt zelfs zo erg dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft besloten alle (niet-spoedeisende) operaties voor een aantal dagen volledig te schappen.

Er te weinig geld, middelen, leiding en visie binnen de zorg

Ook is er een chronisch gebrek aan geld, opgeleid personeel en medicijnen. Vorig jaar heeft India wel heel genereus een achttal containers vol medicijnen gestuurd, maar naderhand bleek dat de inhoud, dosering en toepassing hiervan niet was gecoördineerd.

India

Van sommige medicijnen waren er uit India veel te veel, van anderen totaal niets en bij de echt grote voorraden bleek de houdbaarheidsdatum erg krap afgesteld waardoor de medicatie eigenlijk niet gebruikt mocht worden.

Het gevolg was dat alleen de laagst-verzekerde patiënten in aanmerking kwamen voor de geste uit India, maar dat iedereen met iets meer geld (duurdere) medicijnen van andere komaf voorgeschreven kreeg.

Gelukkig heeft Brazilië, waar zowel de economie en gezondheidszorg beter lopen, onlangs een nieuwe voorraad medicijnen geschonken. Volgens topper, huisarts en minister Ramadhin "heeft Suriname nu meer dan genoeg voorraad voor de komende twee jaar".

"Dankzij Brazilië kans ons land nu weer vele jaren vooruit"

Wat er met de voorraad van vorig jaar uit India is gebeurd, wilde hij ook na aandringen vanuit de app niet beantwoorden (het ministerie antwoordde niet op vragen via de telefoon en e-mail – redactie).

Brazilië

Op 11 maart heeft Raphael Azeredo, de Braziliaanse ambassadeur in Suriname, dan ook een aanzienlijke donatie van vaccins en medicijnen namens de regering van Brazilië overgedragen aan de regering van Suriname.

Deze gift markeert de omvangrijkste bijdrage die Brazilië tot nu toe heeft geleverd aan Suriname.

Als de gift uit India en Brazilië op is, zijn we weer terug bij af

Minister Ramadhin uitte zjn "diepe nederigheid en dankbaarheid" voor deze gift, welke de behoeften van Suriname voor de komende jaren volledig zal dekken.

Ramadhin

Hij loofde Brazilië's voortdurende inzet voor de Surinaamse gezondheidsinitiatieven en benadrukte dat deze donatie de vriendschaps– en samenwerkingsbanden tussen onze naties versterkt.

Ondanks de grote problemen die Brazilië zelf ondervindt, zoals een ernstige dengue-uitbraak, heeft het land gekozen om Suriname van de medische ondergang te redden.

Ministerie van Volksgezondheid
11 maart 2024

Sinds 2006 heeft Brazilië aanzienlijke donaties gedaan aan Suriname op het gebied van gezondheid, waardoor de gezondheidszorg in Suriname tijdelijk flink werd verbeterd.

Op het moment dat de giften waren opgedroogd, stortte het systeem echter net zo snel weer in.

Binnenland

Brazilië richtte zich de afgelopen jaren vooral op onze afgelegen en (door de regeringen stelselmatig) onderbedeelde gebieden.

Brazilië maakt zich hard voor onze binnenlandse mensen

De recente schenking, ter waarde van bijna 900.000 EUR, is al opgeslagen bij het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Volgens de minister zal de voorraad binnenkort beschikbaar worden gesteld aan "de hele gemeenschap die daar recht op heeft".

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe kunnen we ooit op eigen benen staan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!