Weetje?! Olifanten

Article-funfact – Weetje?! Olifanten

PARAMARIBO, 12 maart 2024 – Weetje?! gaat over willekeurige funfacts die altijd leuk zijn om te weten. Vandaag is het tijd voor olifanten.

Trompetter

Olifanten zijn de grootste landdieren op aarde en bestaan uit twee soorten;

  1. de Afrikaanse olifant;
  2. de Aziatische olifant.

Ze hebben enkele opvallende kenmerken, zoals hun grote oren, die vooral bij de Afrikaanse olifant groot en wijd uitstaan om zichzelf af te koelen.

Hun slurf, die meer dan 100.000 spieren bevat, is uiterst veelzijdig en wordt gebruikt voor ademen, ruiken, voelen, communiceren, en manipuleren van objecten.

Emoties

Olifanten zijn zeer sociale dieren die leven in matriarchale groepen, geleid door het oudste en vaak grootste vrouwtje.

Deze sociale structuur speelt een cruciale rol in hun overleving, aangezien kennis over voedselbronnen en waterplaatsen wordt doorgegeven binnen de groep.

Olifanten communiceren met elkaar via een complex systeem van geluiden, waarvan sommige zo laag zijn dat mensen ze niet kunnen horen.


Drs. P
kenner van zaken

Een bijzonder feit over olifanten is dat ze rouwen om hun doden. Ze tonen tekenen van verdriet en kunnen urenlang bij het lichaam van een overleden soortgenoot blijven staan.

Als een van de weinige diersoorten rouwen ook de olifanten

Soms raken ze de botten of lichamen van de overledene aan met hun slurf, wat wijst op een hechte en diepgaande band tussen de dieren onderling.

Bron : Drs. P / beeld : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat vindt u van de Surinaamse olifant?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!