10 jaar Suriname Nieuws 🎉

Article – 10 jaar Suriname Nieuws 🎉

PARAMARIBO, 14 maart 2024 – Vandaag, 14 maart 2024, bestaat deze app Suriname Nieuws tien jaar.

Alhoewel...

Alhoewel... de echte leeftijd van de app is eerlijk gezegd niet bekend, omdat het vanaf dag één nooit echt de bedoeling was een app te maken.

Niemand weet hoe oud de app nu eigenlijk echt is...

De exacte datum is dus onduidelijk, aangezien er (achteraf) nooit een bewust moment is geweest waarop de ontwikkeling van deze app is gestart.

10 jaar Suriname Nieuws 🎉

14 maart 2014
– het eerste bericht via de app –

Maar het allereerste bericht dat ooit via de app naar buiten werd gebracht, is gepubliceerd op 14 maart 2014 en dus wordt die datum gemakshalve maar aangehouden als "het begin van de app".

De ontwikkeling van de app zelf was natuurlijk al voor die datum begonnen, waarschijnlijk ergens in de tweede helft van 2013.

Achtergrond

In 2014 zag internet er heel anders uit dan tegenwoordig en waren de meeste websites helemaal niet goed leesbaar op mobiele telefoons.

Websites rond 2014 waren slecht leesbaar op de mobiel

De teksten waren óf heel klein, zodat je bleef inzoomen om nog iets te kunnen lezen, óf juist zo groot dat je de hele tijd moest scrollen en vegen om een regel aan tekst leesbaar te maken.

10 jaar Suriname Nieuws 🎉

Website op mobiel, 2014
– te groot, of veel te klein –

Om toch makkelijk vanaf de telefoon op de hoogte te blijven van het nieuws uit ons land is toen – als hobby en privé-project – de basis gelegd voor de app Suriname Nieuws.

De app las eenvoudigweg het nieuws van een (helaas onleesbare) krantenwebsite en toonde dat zonder vormgeving, lay-out of plaatjes direct op de telefoon.

De eerste versie van de app was beschikbaar op één telefoon

Het was niet mooi, het was niet aantrekkelijk en het was zeker geen "app", maar het werkte goed! De nieuwsberichten waren direct leesbaar, de inhoud van de artikelen kwam goed over en je kon via elke telefoon direct op de hoogte blijven van al het nieuws uit Suriname.

Een 'echte' app

Deze eerste versie van de app is nooit online verschenen en was dus alleen beschikbaar voor de enige gebruiker ervan.

Toen internet een beetje populair begon te worden, kregen meer mensen interesse om via de mobiel het nieuws uit eigen land te volgen.

Omstreeks die tijd is besloten de app iets mooier te maken en gratis beschikbaar te stellen aan het grotere publiek.

Dat was ergens eind 2014, begin 2015 en de app zelf was alleen beschikbaar voor Windows Phone en Windows computers.

Windows Phone is een telefoon die nu niet eens meer bestaat; je hebt tegenwoordig enkel Android en de iPhone van Apple.

Windows Phone

In die tijd (2014) was Windows Phone echter een relatief populair alternatief voor de bestaande merken en dus is gekozen om de app eerst voor deze kleine markt te ontwikkelen.

Na jaren bleek echter dat niemand een Windows Phone had... de app had misschien 100 gebruikers wereldwijd.

Er zijn nog steeds mensen met hun tien jaar oude telefoon

Dat is niet erg, de app is nooit bedoeld om groot te worden, maar tot overmaat van ramp kondigde Microsoft – de ontwikkelaar van Windows Phone – ook nog aan dat ze er mee gingen stoppen.

10 jaar Suriname Nieuws 🎉

Windows Phone in het wild
– ergens rond 2015 –

Om te voorkomen dat de app – die niet populair was maar wel goed werkte – vroegtijdig ten onder zou gaan, is toen besloten deze vanaf nul opnieuw te maken. Ditmaal voor de grote concurrent Android.

Overigens zijn er nog steeds mensen die de app uit 2014 gebruiken, op telefoons van zeker tien jaar oud!

Op plantages en ons binnenland wordt de app ook gebruikt

Het zijn er niet veel, maar in de logbestanden blijkt dat vooral in Sipaliwini er nog dagelijks mensen het nieuws volgen via de oerversie van de app.

Langzame ontwikkeling

De eerste jaren dat de app voor Android beschikbaar was, gebeurde er verder niet zo veel.

In die periode waren er al wel een handjevol mensen die de app op eigen kracht hadden "ontdekt". Tegelijk zijn het beheer en de ontwikkeling van de app tussendoor nog een aantal keer overgedragen.

Dankzij de overdracht werd de app langzaam maar zeker uitgebreid met meer opties en een wat modernere vormgeving.

Reacties

Deze min of meer "slapende" situatie duurde ongeveer van 2015 tot 2018 en het aantal gebruikers bleef zeer beperkt. Ook dat was geen probleem, want de app is gratis gemaakt uit liefde voor het land en het nieuws, niet om "groot en populair te zijn".

Op een gegeven moment is daarbij bedacht "dat het wel leuk zou zijn als de lezers konden reageren op de artikelen" en daarmee kreeg u – de lezer – opeens een gezicht én inspraak in de app.

Suriname Nieuws
gratis app

Wie de eerste reactie heeft achtergelaten, is ook niet bekend. Reageren gebeurt volledig anoniem, er is geen account voor nodig en reacties werden toen nauwelijks bewaard.

Wan famiri

De app is sinds die tijd wel iets populairder geworden, maar vanwege het soms eigenwijze karakter nog steeds een zowel hele bescheiden als enigzins brutale speler.

10 jaar Suriname Nieuws 🎉

Reageren op het nieuws
– populair onder de lezers –

Sommige lezers nemen de moeite bijna dagelijks berichten achter te laten en te reageren op het nieuws, zodat je ze bijna leert kennen.

De app was gratis, is gratis en zal altijd gratis blijven

De afgelopen tien jaar is er dus een hechte, virtuele, familie ontstaan van mensen die graag op de hoogte blijven van al het nieuws uit ons land.

Onafhankelijk en gratis

Inmiddels is de app wat meer gestroomlijnd en zijn veel zaken geautomatiseerd.

Ook wordt er volop gebruik gemaakt van zaken als generatieve illustraties en kunstmatige intelligentie bij zowel het samenstellen, schrijven als redigeren van (eigen) artikelen.

Onafhankelijk

Meerdere malen is al benadrukt dat de app niet is gelieerd aan welke (politieke) partij dan ook. De app ontvangt van niemand geld en vaart een eigen koers met maar één doelstelling die al tien jaar hetzelfde is gebleven;

Het zo snel en goed mogelijk brengen van al het nieuws uit Suriname.

Suriname Nieuws
gratis app

Juist vanwege de volledige onafhankelijkheid heeft de app de laatste tien jaar alle regeringen doorstaan, vele heuvels beklommen, talloze dalen afgedaald en ravijnen ontweken.

Bedankt voor jullie steun en... tot over tien jaar?

10 jaar Suriname Nieuws 🎉

Jarig feestvarken... pingo!
– tien jaar Suriname Nieuws –

WhatsApp!

Wilt u het nieuws ook volgen op WhatsApp en zo nog sneller op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen uit en over Suriname?

Volg Suriname Nieuws dan ook via het officiële WhatsApp-kanaal, gratis en anoniem!

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe denkt u dat ons land er over 10 jaar voorstaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!