De vraag van vandaag : trias politica?

Article-question – De vraag van vandaag : trias politica?

PARAMARIBO, 13 maart 2024 – De vraag van vandaag is eenvoudig van opzet. Het bestaat uit één vraag en in de reacties kunt u daar antwoord op geven.

Heeft u zelf een leuke vraag? Laat het weten in de comments!

Achtergrond

Op het forum werd onlangs gespeculeerd over de aanwezigheid (of afwezigheid) van de befaamde trias politica in ons land.

Dit naar aanleiding van geruchten dat president Santokhi bijna wel geweten moet hebben van de vlucht van ex-president Bouterse; de zogenaamde, overeengekomen "zachte landing" waar men het over heeft gehad.

Trias politica

De trias politica, driemachtenleer of scheiding der macht(en) is een theorie van de staatsinrichting waarin de staat opgedeeld is in drie organen die elkaars functioneren bewaken.

De gebruikelijke verdeling kent een wetgevende macht die wetten opstelt, een uitvoerende macht die het dagelijks bestuur van de staat uitoefent en een rechterlijke macht die deze uitvoering toetst aan de wet zelf.

Deze verdeling gaat terug op het werk van de Franse verlichtingsfilosoof Charles de Montesquieu (1689-1755).

Bron : Wikipedia
de vrije encyclopedie

Sommige lezers waren er van overtuigd dat in ons land niemand meer waard is dan een ander en de president net zo veel (of weinig) voorstelt als een burger (als het aankomt op bijvoorbeeld juridische vervolging).

De vraag van vandaag : trias politica?

Trias politica
– reactie van een lezer –

Anderen waren van mening dat er nauwelijks scheiden der machten is en door corruptie, fraude en nepotisme gerechtelijke instanties zoals het Openbaar Ministerie, waar nodig, naar de pijpen van de president dansen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is in ons land de trias politica gewaarborgd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!