Belgische haven vol Surinaamse drugs

Article – Belgische haven vol Surinaamse drugs

PARAMARIBO, 14 maart 2024 – De haven van Antwerpen blijkt een waar bolwerk te zijn vol met Surinaamse drugscriminelen; Nederland en België luiden de noodklok, maar de regering kijkt weg.

Surinaamse criminelen

Antwerpen (naast Brussel de belangrijkste stad in België – redactie) ondervindt een groeiende last van criminelen afkomstig uit Suriname.

Na Nederland is nu België de basis van Surinaamse drugs

Deze conclusie werd bekendgemaakt door Franky De Keyzer, leider van het Openbaar Ministerie in Antwerpen, tijdens een interview met de Nederlandse krant het NRC.

De Keyzer wijst erop dat deze criminelen, voornamelijk afkomstig uit Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, een aanzienlijke invloed uitoefenen op de drugshandel die via de haven van Antwerpen loopt.

Hij benadrukt dat veel van deze criminele individuen een Surinaamse afkomst hebben en meestal betrokken zijn bij bendes van jongeren.

"Het probleem dat Nederland ondervindt met deze figuren, begint nu ook Antwerpen te treffen," stelt hij.

Nederlandse hulp

Als gevolg hiervan heeft het Openbaar Ministerie contact opgenomen met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, met het verzoek om het visabeleid voor Surinamers aan te scherpen om zo de instroom van criminele elementen te verminderen.

Surinaamse criminelen wijken nu massaal uit naar België

De criminaliteit bestrijkt een breed scala, van overlast in openbare ruimten tot ernstige drugsmisdrijven. "Wat klein begon, is snel uitgegroeid tot een veelomvattend spectrum aan criminele handelingen," voegt De Keyzer eraan toe.

Samenwerking

De enorme overlast van Surinaamse criminelen in België heeft geleid tot een intensievere samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse autoriteiten.

Door 'ons imago' is het krijgen van een visum steeds lastiger

Vooral de aanpak van minderjarige verdachten, die voor rehabilitatie terug naar Nederland worden gestuurd, is intenser geworden. Meerderjarige verdachten worden echter in België berecht.

Problemen met visums

De criminele ontwikkelingen hebben ook invloed op legitieme visumaanvragen.

Surinamers ervaren toenemende moeilijkheden bij het aanvragen van visa voor zowel België als Nederland.

Er is meerdere malen contact opgenomen met de overheid, via zowel ministeries als kabinetten, maar men heeft er voor gekozen geen antwoord te geven op deze geografische verschuiving van Suriname-gerelateerde criminaliteit.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zijn onze regeringen serieus wat drugsbestrijding betreft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!