Wanbeleid : ziekenhuizen voor rechter

Article – Wanbeleid : ziekenhuizen voor rechter

PARAMARIBO, 15 maart 2024 – De laatste tijd lijkt er relatief meer chaos te zijn op diverse Surinaamse ministeries waaronder Defensie, Sociale Zaken, Openbare Werken, Onderwijs en nu blijkbaar ook Volksgezondheid.

Enorme schuld

Die laatste is gisteren (donderdag 14 maart – redactie) zelfs voor de rechter gesleept, omdat er geen enkele betaling blijkt gedaan aan de vele schuldeisers die de ziekenhuizen, via het verantwoordelijke ministerie, de afgelopen tijd hebben opgebouwd.

Zes landelijke ziekenhuizen blijken enorme schuld te hebben

Begin deze week werd de situatie zelfs zo erg dat operaties niet werden uitgevoerd en er een groot tekort aan "alles" werd geconstateerd.

Het advies van minister Ramadhin was min of meer "om deze week niet ziek te worden, aangezien de zorg niet meer gegarandeerd is".

Vonnis

Om de ziekenhuizen tot betalen te dwingen, heeft er vandaag een gerechtelijke uitspraak plaatsgevodnen.

Deze heeft bij monde van de rechter bevolen dat zes Surinaamse ziekenhuizen alle achterstallige betalingen aan Farminpex NV, een leverancier van bijvoorbeeld laboratoriumapparatuur, moeten voldoen.

Geen enkel ziekenhuis heeft genoeg geld voor apparatuur

De ziekenhuizen die het vonnis hebben ontvangen, en dus al die tijd niets betaald hebben, zijn als volgt;

Zowel het vonnis als de betalingsachterstand zijn bevestigd door Dayasankar Mathoera, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.

Miljarden

Het totaalbedrag dat de ziekenhuizen schuldig zijn, overstijgt de 5 miljoen Amerikaanse dollar.

Dat bedrag staat in schil contrast met de belofte van president Santokhi om dit jaar "zeker 5 miljard SRD te schenken aan alle sociaal zwakkeren".

Met de huidige koers is USD 5 miljoen ongeveer SRD 2 miljard en SRD 5 miljard is maar liefst USD 135 miljoen.

Bedragen die absoluut niet voorhanden zijn.

Ministerie Volksgezondheid
schuldberg 2024

Volgens Mathoera heeft Farminpex NV echter geen (meerdere) waarschuwingen gegeven over de oplopende schulden. Het zou dus allemaal hun eigen schuld zijn en de regering valt daardoor feitelijk niets te verwijten.

A no mi?

De leveringen (van apparatuur en overige medische zaken – redactie) werden voortgezet tot het moment dat het bedrijf besloot "opeens" een rechtszaak aan te spannen.

Het snel gevelde vonnis brengt nu een jaarlijkse boeterente van 6 procent met zich mee. Zowel het schuldbedrag als de rente zouden niet opgehoest kunnen worden.

"Dat er nooit betaald is, is de schuld van Farminpex zelf"

Er is wel bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de schuld, die volgens Mathoera eenzijdig werd vastgesteld. De boekhouding van Farminpex zou niet kloppen en dus wenste men niet (eerder) te betalen.

Corona

De achterstand in betalingen is grotendeels ontstaan tijdens de COVID-19-periode en ook de oorlog in Ukraïne heeft de situatie in ons land lastiger gemaakt.

Door de noodzaak om bedden op 1,5 meter afstand te plaatsen, kon er bijvoorbeeld niet optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare ruimte.

Doordat de bedden niet gestapeld konden worden, of zeer nauw tegen elkaar aangezet, hebben de ziekenhuizen een paar maanden lang minder omzet gedraaid.

Minder geld, meer schuld

De inkomsten waren dus lager, terwijl de uitgaven niet minder werden. Ook gaf de regering geen subsidies meer, terwijl dat wel toegezegd en beloofd was.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat geen enkel Surinaams ziekenhuis nog in staat is om de schuld te betalen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ligt de schuld bij de ziekenhuizen of toch de leverancier?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!