Webshop SuriNed offline gehaald

Article – Webshop SuriNed offline gehaald

PARAMARIBO, 14 maart 2024 – De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (een instantie die de consument / burger beschermt op allerlei gebied – redactie) heeft voor een webshop offline gehaald die beheerd werd door de "beruchte" SuriNed Amar B.

Playstations

Amar B. (voluit Amarsingh Balwantsingh – redactie) is een bekende binnen de Nederlandse webshop-wereld en al meerdere keren bestraft. Ook hebben televisieprogramma's zoals Opgelicht! en Radar aandacht besteed aan zijn welhaast criminele werkwijze.

Amar B.

Alle online winkels van Amar B. zijn vandaag een gerechtelijke machtiging per direct offline gehaald en onklaar gemaakt.

De ACM raadt gedupeerden aan om contact op te nemen met de webshop met alle gegevens die zij al hebben.

Als zij geen gegevens meer hebben, kunnen ze die opvragen bij ACM zelf.

Het gaat om Ti-84shop, een overkoepelende website waaronder diverse webshop actief waren. Geen van de genoemde webshops werken nu nog.

Amar B. bood vooral Playstations aan via de sites en deed dat voor een prijs die eigenlijk veel te laag was. Op het moment dat er een bestelling plaatsvond, leverde hij vervolgens nooit het bestelde product.

Met de winst van zijn slachtoffers, werden de boetes betaald

De winst die hij hiermee maakte, gebruikte hij weer om via Google reclame te maken voor zijn spotgoedkope Playstations, waardoor hij meer en meer mensen wist op te lichten.

Boetes

De ACM had hem eerder al forse boetes gegeven voor deze oplichting, soms wel tot bijna € 350.000,– per overtreding.

De boete betaalde Amar B. echter zonder problemen van de winsten op de niet-geleverde Playstations.

Veel consumenten hebben geprobeerd de nieuwste Playstation 5 via webshop Ti-84 te bestellen. Deze werden echter nooit ontvangen of pas na aanzienlijke vertraging en klagen.

De situatie leidde deze week tot een directe interventie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De dwangsom van deze week bedroeg een kwart miljoen euro en de eis om de website direct offline te halen.

Bedreiging

Bij veel consumenten draaide hun poging om een Playstation 5 te kopen (bij Ti-84 – redactie) uit op een ware nachtmerrie.

Ondanks de voorzichtigheid van veel Nederlanders en de overwegend positieve recensies die men las (deze bleken later door Amar B. te zijn "gekocht" – redactie), belandden de gedupeerden in een wirwar van frustraties, incassoprocessen en zelfs bedreigingen na de aankoop.

Kopers werden bedreigd en onder grote druk gezet

De aanvankelijk beloofde levering bleef uit, en als men hun bestelling annuleerde, werd de terugbetaling onnodig vertraagd of zelfs totaal verhinderd.

Webshop SuriNed offline gehaald

Playstation fraude
– online opgelicht –

Daarnaast werden de consumenten, na het doen van aangifte bij de politie, telefonisch bedreigd door de eigenaar van de webshop, Amar B.

Escalatie

De situatie escaleerde verder toen de slachtoffers, en andere gedupeerden, vergelijkbare ervaringen begonnen te delen.

Het bleek dat veel kopers werden bedreigd en de eis kregen om eerst positieve recensies te schrijven in ruil voor terugbetaling.

De ACM ontving recentelijk meer dan honderd klachten over Ti-84, en bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting kwamen er zelfs driehonderd aangiftes binnen.

De webshop werd bekritiseerd voor het niet of te laat leveren van producten en het onbereikbaar zijn van de klantenservice. Dit resulteerde in de stap van de ACM om de site offline te halen en een nieuwe boeten van vele tonnen aan euro uit te delen.

Reactie

De eigenaar van de webshop, Amarsingh Balwantsingh, erkent de problemen maar ontkent oplichting.

Hij wijt de leveringsproblemen aan het gebruik van drop-shipping (daarmee bestel je als verkoper zelf het gekochte item en stuurt deze vanuit het buitenland door naar de koper – redactie) en beweert dat klanten uiteindelijk hun geld altijd terugkregen.

De eigenaar leverde niet uit voorraad, maar op bestelling

Balwantsingh spreekt bedreigingen tegen klanten tegen en zegt dat hij hen enkel "netjes heeft gevraagd" om hun aangiftes in te trekken na terugbetaling van zijn kant.

Ondanks de acties vanuit justitieel Nederland lijkt Amar alweer terug online met andere websites die min of meer dezelfde naam gebruiken als eerst.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Controleert u de betrouwbaarheid bij online aankopen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!