Geldcrisis, MZ stopt alle vluchten

Article – Geldcrisis, MZ stopt alle vluchten

PARAMARIBO, 15 maart 2024 – Alhoewel er vanuit de regering de laatste tijd steeds positievere geluiden te horen zijn over de sterk toegenomen financiële slagkracht van ons land, vallen steeds meer noodzakelijke dienstverleners om.

Toegenomen schuld

Ditmaal is de Medische Zending het slachtoffer geworden van een enorme hoeveelheid achterstallige betalingen, nadat eerder deze week al zes landelijke ziekenhuizen "op slot" gingen (nadat bleek dat er al maandenlang geen betalingen waren gedaan aan schuldeisers – redactie).

Ook levensreddende vluchten worden niet meer uitgevoerd

Vanwege de steeds slechter wordende financiële situatie heeft de Medische Zending (MZ) aangekondigd alle vluchten te staken, inclusief alle absolute noodvluchten.

Medische Zending

De Medische Zending (MZ), voluit Medische Zending Primary Health Care Suriname, is een Surinaamse organisatie die primaire gezondheidszorg biedt aan afgelegen dorpen in het binnenland van Suriname.

De wortels van de Medische Zending liggen in het werk van de Evangelische Broedergemeente of hernhutters. Op 3 oktober 1740 kwam de eerste arts uit deze kringen, J. Franz Reynier met zijn echtgenote al aan in ons land.

Hun aanwezigheid en werk groeide later uit tot de hedendaagse Medische Zending zoals wij die nu kennen.

Het drastische besluit volgt nadat de organisatie al eerder reguliere vluchten had moeten opschorten door een totaal gebrek aan financiële middelen vanuit de overheid.

Nooit betaald

Naar nu blijkt zijn de vliegmaatschappijen, die voor MZ de vluchten uitvoeren, al vele maanden lang nooit betaald. Het gaat hierbij om de bekende maatschappijen zoals GumAir en Blue Wing Airlines.

De overheid heeft al maandenlang nooit een vlucht betaald

Deze situatie heeft geleid tot aanzienlijke schulden, waardoor de betrokken vliegmaatschappijen in financiële problemen zijn gekomen en niet meer kunnen inspringen waar nodig.

Lot overgelaten

Vanaf de komende week zal het voor patiënten die urgent medische zorg nodig hebben in de stad, niet meer mogelijk zijn om gebruik te maken van spoedvluchten.

Geldcrisis, MZ stopt alle vluchten

Klinieken in binnenland
– gedwongen te stoppen –

Het leven van Surinamers in ons binnenland kan dus niet meer worden gegarandeerd, net zoals de ziekenhuizen in de stad al dagenlag gesloten bleven voor operaties.

Patiënten in het hele land worden aan het lot overgelaten

Ook de Mission Aviation Fellowship (MAF), een van de betrokken vliegmaatschappijen, heeft aangegeven dat zij vanwege de financiële problemen de dienstverlening moeten beëindigen.

De schuld van MZ bij MAF is opgelopen tot meer dan USD 70.000,-

Ook aan andere vliegmaatschappijen zoals de eerder genoemde Gumair en Blue Wings zijn aanzienlijke bedragen verschuldigd.

De regering heeft toegegeven dat er geen geld meer is en men kijkt naar een oplossing op lange termijn, bijvoorbeeld door meer geld te lenen en de schulden te vergroten.

Herman Jintie, de directeur van MZ, legt uit dat de financiële problemen zijn ontstaan doordat het ministerie van Volksgezondheid nooit heeft betaald en niet in staat is om de kosten van een vlucht te dekken.

Instorting systeem

Voor het derde kwartaal van 2023 werd nauwelijks betaald en anders hooguit een zeer klein gedeelte.

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn simpelweg helemaal geen betalingen gedaan en werd elke betalingsaanvraag door de regering geweigerd.

Er is geen cent meer om de medische zorg te garanderen

Ook voor heel 2024 heeft MZ geen financiële steun ontvangen vanwege een chronisch tekort aan financiën.

De afwezigheid van elke vorm van geld maakt het onmogelijk voor MZ om de vliegmaatschappijen te betalen. Ook is er geen geld meer om medische goederen aan te schaffen, en noodzakelijk onderhoud uit te voeren.

Bestaande poliklinieken in het binnenland dreigen daardoor ook te moeten sluiten, vanwege gebrek aan onderhoud, uitbetaling van salarissen en vergoeding van zaken als beddegoed en verband.

Daarbij komt dat de transportmogelijkheden via boot en auto ook volledig zijn gestagneerd door een tekort aan brandstof. Het volledige medische stelsel in ons binnenland dreigt hiermee op de korte termijn totaal in te storten.

Jintie hoopt dat de regering en/ of het ministerie snel zal ingrijpen door de benodigde middelen alsnog, met terugwerkende kracht beschikbaar te stellen.

Dit zodat de dienstverlening zo snel mogelijk hervat kan worden.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Snapt u nog iets van de financiële situatie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!