OW : "overstroming eigen schuld"

Article – OW : "overstroming eigen schuld"

PARAMARIBO, 15 maart 2024 – De laatste tijd circuleren foto's en berichten over een damdoorbraak aan de Brantimakkaweg, maar volgens het verantwoordelijke ministerie is dat allemaal fake news.

Brantimakkaweg

De Brantimakkaweg, gelegen te Weg naar Zee, is inderdaad overspoeld en grotendeels weggeslagen, maar dat komt helemaal niet door een eventueel kapotte dam; het zeewater staat gewoon heel hoog.

Er is wel een overstroming, maar de dam zelf is gewoon goed

Los daarvan is het, volgens het ministerie van Openbare Werken, ook de schuld van de bewoners zelf aangezien zij de grond verkeerd zouden hebben behandeld.

Het ministerie erkent wel dat het zeewater over de dam slaat, maar vermeldt in het persbericht ook dat dit logisch is, bij hoger dan normaal water.

Naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners (over ondergelopen percelen – redactie) heeft een gespecialiseerd technisch team direct een uitvoerige inspectie uitgevoerd.

Uit deze inspectie blijkt dat het water inderdaad de weg flink heeft aangetast, maar dat dit niet de schuld van de dam is.

OW wil via de media verder graag benadrukken dat de berichten over een damdoorbraak dus helemaal niet op waarheid berusten.

Tegenwerking

Op twee plaatsen zouden bewoners het beleid van de regering zelfs bewust hebben tegengewerkt, waardoor een hoogstaande kleidam niet door OW is geplaatst (volgens het ministerie – redactie).

Deze dam was bedoeld om het water alsnog tegen te houden, maar door tegenwerking is er dus alsnog sprake geweest van overstromingen op hun grondgebied, aldus het ministerie. Al met al lijkt de overstroming de schuld van de bewoners zelf te zijn.

Bewoners werken de regering tegen bij de strijd tegen water

Hierdoor is op drie locaties water over de Brantimakkaweg geloosd, wat tot erosie van de gehele weg heeft geleid. De weg is, zo meldt het bericht van OW, grotendeels hersteld.

Jaren actief

De regering zou continue inspanningen verrichten om de stabiliteit van de dam te waarborgen.

Het ministerie is naar eigen zeggen zelfs al zeer lang en intensief bezig met het nemen van voorzorgsmaatregelen om de kust bij Weg naar Zee te beschermen.

Zo is er jaren terug een waarschuwingsbord geplaatst.

Ter preventie zijn er, ten tijde van de regering Boutesre, ook palen en overige versterking langs de kustlijn geplaatst.

Ook zijn er in die tijd dijken aangelegd langs de kustlijn, maar door gebrek aan onderhoud in de jaren daarop moeten deze hoognodig vervangen of onderhouden worden.

Volgens voorspellingen van de Maritieme Autoriteit Suriname zullen de komende maanden gekenmerkt worden door nog veel hogere waterstanden.

OW neemt maatregelen, zoals de plaatsing van een bord

Dat de gebieden nu onderlopen komt dus niet door de activiteiten van OW, maar doordat het zeewater simpelweg te hoog staat. Een probleem waar elk land ter wereld last van heeft, aldus het ministerie.

Eigen verantwoording

Buurtbewoners zijn eerder ook al geïnformeerd over het belang van hun eigen verantwoording. OW kan nu eenmaal niet de hele kustlijn bewaken en dus moeten de bewoners dit zelf doen.

Wel zijn er plannen voor het organiseren van een sessie met experts om over oplossingen praten.

Er is geen geld voor dijkversterking, wel wordt er nagedacht

Ook worden er gesprekken gevoerd over internationale financiering (via het vergroten van de nationale schuld – redactie) om geld te lenen voor een betere constructie.

Regering "liegt"

Professor Sieuwnath Naipal, die al jaren zeer actief is in een poging de kustlijn te beschermen, zegt echter dat het ministerie van OW niet geheel de waarheid spreekt als zij stellen "hard te werken aan een betere kustbescherming".

Volgens Naipal heeft de regering juist nagelaten iets te doen

Het kwelderproject, waaraan Naipal te Weg naar Zee sinds 2015 met hart en ziel heeft gewerkt, is namelijlk totaal vernietigd en letterlijk in de zee verdwenen.

OW : "overstroming eigen schuld"

Weggeslagen kleiweg
– hoge stand zeewater –

Het werd vorige week flink geraakt door een enorme dambreuk (wat volgens OW dus helemaal geen dambreuk was – redactie) of beter gezegd "een aantoonbare oversttijging" van het zeewater.

Whats in a name?

Of het nu een dambreuk was, of gewoon het volledig falen van een dam is verder niet belangrijk;

Het gehele proefproject heeft er na jaren hard werken aan moeten geloven. En dat is voor de aangrenzende landbouwarealen, woningen en andere in het gebied gedane investeringen desastreus.

Regering : iedereen werkt ons tegen, burgers en "experts"

Belangrijk is daarbij te vermelden dat het project van Naipal ook nooit bedoeld was om het gebied te beschermen. Het was een onderzoeksproject, betaald met giften uit Europa, en kon hooguit als case studie gezien worden.

De regering gaat echter zo ver dat de overstromingen niet alleen de schuld van de burgers zelf zijn, maar ook van de professor.

"Als jij er niet was, was er allang een dijk gekomen," zo zou hem verteld zijn.

"Als we niets doen, wordt Suriname catastrofaal getroffen"

Waar OW zegt dat "de burgers maar moeten leren zichzelf te beschermen", is de professor van mening dat er hoe dan ook dringend bescherming moet komen, omdat ons land anders aan de vooravond staat van een ware catastrofe.

Beeld

Om misverstand te voorkomen; het beeld bij dit artikel is een artistieke impressie van huis-illustrator Langeman Produkties N.V.

Het is niet bedoeld om fake news te verspreiden, aangezien het absoluut geen foto is van de Weg naar Zee (of zelfs maar iets wat er op lijkt).

De foto is bedoeld ter illustratie van de huidige situatie, waar een zandweg / kleiweg wordt weggespoeld door (te) hoog zeewater.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten burgers dijken aanleggen, of toch het ministerie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!