Padieprijs blijft dalen

Article – Padieprijs blijft dalen

PARAMARIBO, 16 maart 2024 – Onder de padieboeren van ons land blijft de onrust toenemen vanwege de ongeremde daling van de padieprijzen.

Zichtbare daling

Volgens Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), is er een merkbare daling in de prijs die opkopers bereid zijn te betalen aan de boeren.

Prijzen

Waar voorheen nog SRD 800,– werd geboden voor een baal padie, ligt de prijs nu op opngeveer SRD 750.-

Oemraw benadrukt dat de boeren eerst akkoord gingen met een prijs van USD 22,– per baal, wat bij een wisselkoers van 36 neerkwam op de genoemde SRD 800,-

Padieprijzen
ontwikkelingen sinds 2024

De huidige onwil van de opkopers om zelfs dit lage bedrag uit te betalen wordt toegeschreven de volgens critici, inferieure kwaliteit van de padie van dit jaar.

Oogst

De oogst is in volle gang, maar tot op heden is er nog geen officiële prijs vastgesteld.

Tijdens recente gesprekken binnen het Rijstplatform heeft Oemraw een prijs van om en nabij de SRD 1.500– per baal voorgesteld. Dit gebaseerd op een opbrengst van 55 balen per hectare.

Men verwacht meer balen padie, voor een veel lagere prijs

Dit bedrag staat in schril contrast met de prijs van SRD 1000,– die door verschillende coöperaties is voorgesteld, uitgaande van een opbrengst van maar liefst 65 balen per hectare.

Padieprijs blijft dalen

Onvrede onder padieboeren
– Langeman Produkties –

De kosten voor het onderhouden van een hectare padie zijn bijna SRD 80.000.– Bij een prijs van SRD 1.500,– per baal, en een opbrengst van 55 balen per hectare, zou de boer ongeveer SRD 81.000,– verdienen.

Na maanden werken kan met nog net SRD 1.000,– verdienen

Dat betekent een schamele winst van SRD 1.000,– voor maanden werk. Bijkomend probleem is dat de meeste boeren het aantal van 55 balen niet eens halen.

Regeringssteun

Oemraw wijst ook op de gevolgen van de droogte en het uitblijven van overheidssteun, wat leidt tot een zeer beperkte oogst dit seizoen.

Ratten, droogte en de afwezigheid van beleid zijn problemen

Onder normale omstandigheden zou van een hectare padieaanplant ongeveer 65 balen geoogst kunnen worden, maar momenteel oogsten de meeste boeren niet meer dan 45 balen per hectare.

De lage opbrengst, gecombineerd met niet-marktconforme prijzen, plaatst de boeren voor grote problemen om hun bedrijven draaiende te houden.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Geniet u van Surinaamse rijst?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!