Guyana : 'Chan draait en vertraagt'

Article – Guyana : 'Chan draait en vertraagt'

PARAMARIBO, 17 maart 2024 – Het lijkt inmiddels een gebed zonder einde; de belofte van Chan om Guyana een aantal visvergunningen te verlenen.

Beloofd!

In 2021, vlak na zijn aantreden als president, beloofde Santokhi niet alleen Suriname een flink aantal zaken – waaronder het oplossen van alle problemen binnen 100 dagen en een brug over de Corantijn voor 2025 – maar ook de buren.

Tijdens zijn eerste officiële staatsbezoek aan Guyana zou hij in een spontane toezegging 150 vergunningen hebben beloofd aan het land, iets dat maanden later door zowel Chan als Ramdin werd ontkent en fake news zou zijn.

Chan zou zaken hebben beloofd die hij later zou ontkennen

Guyana heeft echter documenten zwart op wit en blijft er bij dat daaruit ondubbelzinnig blijkt dat Chan toch echt aardig wat zaken heeft beloofd aan hun.

Nu, jaren later, blijft Guyana terugkomen op zijn beloften en blijkt onze regering daar weer helemaal niets mee gedaan te hebben.

Belofte maakt...

Hoewel Suriname in 2021, naar zeggen van Guyana, dus keihard had toegezegd om 150 visvergunningen af te staan aan Guyanese vissers, is deze belofte na een overeenkomst tussen de twee landen nog steeds niet ingelost.

Visvergunning

President Chandrikapersad Santokhi heeft recentelijk aangegeven dat de kwestie nog steeds "zeer actueel" is en benadrukt dat zijn regering "de verantwoordelijkheid en transparantie hierover" niet uit de weg gaat.

In 2021 werd een overeenkomst tussen Suriname en Guyana gesloten om vanaf januari 2022 Guyanese vissers te voorzien van 150 visvergunningen, een afspraak die tot op heden niet is nagekomen daar draaien en dralen van onze regering.

Toezeggingen
niet nagekomen?

De vertraging is niet de schuld van de minister, zo wordt er voorzichtig gezegd, maar wordt veroorzaakt door tegenstand van burgers (lokale vissers – redactie) in Nickerie.

Ondanks de goodwill van Chan zouden deze momenteel hun licenties verhuren aan Guyanese vissers en vrezen hun inkomsten te verliezen.

Het is niet de schuld van de regering, maar van de burgers

De verklaring van de regering lijkt in ieder geval aan te geven dat de beloften, na jaren van ontkenning, inderdaad zouden zijn gedaan.

Jaren vol vertraging

De regering had in 2021 aangekondigd dat de Guyanese vissers de vergunningen "per direct" uit Suriname zouden ontvangen.

Guyana : 'Chan draait en vertraagt'

Guyana – Suriname
– boter bij de vis beloofd –

Dit conform een belofte van president Santokhi die stilletjes aan erkend lijkt te worden.

Bewijslast

Na jaren van draaien en wachten, hebben de vissers nog steeds geen enkele vergunning van onze regering ontvangen.

In oktober 2022 werd in ons parlement echter een uitgelekte e-mail gedeeld, die onthulde dat Santokhi inderdaad (zwart op wit en per mail) tientallen vergunningen aan de Guyanese vissers had beloofd.

Uitgelekte documenten
oktober 2022

Om de vergunningen aan Guyanese vissers na te komen, zou ons land onder druk van het uitgelekte document aanvullende voorstellen gedaan hebben. Dit in overeenstemming met de Surinaamse Visserijwet.

Weerstand

De voorstellen, die vooraf niet overeengekomen waren, stuitten echter weer op protest van verschillende Surinaamse vissers die door de beloofde vergunningen brodeloos zouden worden.

Achteraf stelde onze regering de voorwaarden flink bij

Hier zag de regering zich vervolgens weer genoodzaakt om de uitgifte van de vergunningen op te schorten en heeft daar uiteindelijk jarenlang niet naar omgekeken.

Inmiddels blijven de Guyanese vissers in grote onzekerheid over het ontvangen van de beloofde visvergunningen.

De beloften van Chan gaan ten kost van onze eigen vissers

Dat onze president ze heeft beloofd, staat duidelijk in de e-mails vermeld, maar de discussie over de exacte inhoud blijft tussen Suriname en Guyana voortduren.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Als het echt is beloofd, moet Chan ze dan nakomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!