Sewdien : 'boeren zijn verwend'

Article – Sewdien : 'boeren zijn verwend'

PARAMARIBO, 17 maart 2024 – De Surinaamse boeren moeten oppassen niet voor alles de hand op te houden en gewend te raken aan luxe subsidies vanuit de overheid, vindt minister Sewdien.

Gratis geld

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij benadrukte afgelopen vrijdag nog eens het belang van onafhankelijkheid voor onze boeren.

Sewdien : "val niet terug op mijn ministerie, doe het zelf"

Ook benadrukte hij het slechte effect van subsidies. De bewindsman deed zijn uitspraken tijdens de opening van het Onderzoek en Trainingscentrum voor Melkveehouderij en Model Melkveebedrijf in Oryza, Saramacca.

Mensen, dus ook boeren, moeten niet voortdurend willen leunen op gratis subsidies vanuit de regering, waarschuwde hij.

Sewdien, die naar eigen zeggen zijn carrière begon als succesvol ondernemer, is vastberaden om de boeren zelfredzaam te maken en nog meer subsidies in te trekken.

Hij stelde dat de boeren hun eigen problemen moeten oplossen en zelf maar moeten zien hoe ze goedkoper kunnen produceren.

De topper erkende weliswaar dat zijn ministerie de boeren moet ondersteunen, maar als de rijst te duur wordt en consumenten het niet meer kunnen kopen, dan is dat een probleem van de boeren en niet van hem.

Padieproblemen

Sewdien haalde tijdens zijn betoog het voorbeeld aan van de padieboeren in Nickerie, waarbij de lage padieprijzen vaak ingrijpen door de regering vereisen.

Als de prijs stijgt, moeten boeren gewoon goedkoper werken

Volgens de minister moeten de boeren dan maar gewoon hun productiekosten verlagen, wat uiteindelijk ook de consument ten goede komt. Door innovatie en het toepassen van nieuwe technologieën kan de sector veel efficiënter worden, is zijn mening.

Sewdien : 'boeren zijn verwend'

Nickeriaanse boer
– in de ogen van Sewdien –

De topman van het ministerie benadrukte dat "het geen kwestie is van overnacht succes; we moeten een grondig ontwikkelingstraject doorlopen".

Geen zichtbaar beleid

Welke plannen zijn ministerie daarvoor heeft legde hij niet uit. Ook wist hij niet te melden welke lange termijn visie en beleid er hieraan ten grondslag zouden moeten liggen.

Er moet een doorbraak komen, maar Sewdien weet niet hoe

Wel verzekerde hij de boeren dat hij, als voormalig succesvol ondernemer, weet hoe belangrijk het is om een agrarische doorbraak in Suriname te bewerkstelligen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u tevreden met de aanpak en visie van minister Sewdien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!